vrijdag 18 oktober 2024

Minder armoede in Nederland?

Toch knap! Het aantal officiële armen is in één jaar tijd bijna gehalveerd (zie o.a. in het Algemeen Dagblad van gisteren). Dat is knap, zou je denken, en je vraagt je meteen af hoe dat mogelijk is: Inflatie verlaagd - nee! Prijzen in de winkels verlaagd - nee! Woningen goedkoper - nee! Inkomens verhoogd - nee, behalve natuurlijk voor de nuttelozen in de naast-elkaar-leving, de grootgraaiers. Die blijven hun zakken vullen dankzij geheime afspraakjes met de Belastingdienst. En de koning (en een deel van zijn familie) hoeft ook niet bang te zijn dat hij zijn speedbootje moet verkopen: die krijgt er gewoon elk jaar een flinke sloot bij (zie RTL van 17 september dit jaar).

Nee, het is zo dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), het Nibud, en het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) een nieuwe rekenmethode hebben bedacht, waar (volgens het bericht in de krant) "iedereen het mee eens is". Nee, volgens de conclusie van CBS & Co. hebben die bijna half miljoen niet-meer-armen zich de afgelopen tijd gewoon aangesteld...

Het Algemeen Dagblad meent dan ook dat "De situatie [...] de laatste jaren dus fors verbeterd [is]".

Dit is dus weer eens een duidelijk voorbeeld van statistisch liegen. Als je de normen maar creatief aanpast, kun je álles bewijzen. Het Algemeen Dagblad verwijst er dan ook aan het eind van het artikel terecht op dat er nog steeds veel mensen boven de nieuwe armoedegrens zitten en het toch erg moeilijk hebben.

Maar verder mogen we beslist erg tevreden zijn met Nederland, waar het niet zo belangrijk is dat de inwoners (alle inwoners) van Nederland een menswaardig leven kunnen leiden, maar dat er extra geld naar de NAVO (het Vreemdelingenlegioen van de VS) gaat en naar wapens voor Oekraïne - en voor de schurkenstaat Israel natuurlijk - en dat allemaal tot meerdere eer en glorie van de wapenindustrie (het "MIC" - Militair Industrieel Complex) - met natuurlijk ook geheime afspraakjes met de Belastingdienst.


(*) Ook het woord "iedereen" heeft kennelijk in het Nieuwe Nederlands een andere betekenis gekregen. Ik denk dat het nu betekent "degenen die er belang bij hebben", want degenen die (in dit geval) nu ineens niet meer arm (heten te) zijn, krijgen écht niet meer financiële armslag.

zaterdag 12 oktober 2024

Oorlog wijst op gebrek aan wijsheid!

 

"Er bestaat niet zoiets als een onvermijdelijke oorlog [...]
Komt de oorlog, dan is het door gebrek aan menselijke wijsheid."

 

Dit is geen wijsheid uit eigen koker, ook al had ik iets dergelijks misschien wel kunnen formuleren.

Nee, het gaat hier om een citaat uit juli 1914 van de conservatieve Britse politicus Andrew Bonar Law (1858-1923), dat ik dan weer ontleend heb aan het voorwoord van Achter de schermen van de diplomatie (1959) van Anton Constandse.

Het zou geen kwaad kunnen als alle politici ter wereld vóór het aanvangen van hun werkzaamheden verplicht een goed doorwrocht opstel zouden moeten schrijven ter bevestiging van de waarheid van het volgende citaat:  

 

Helaas heb ik het originele citaat niet kunnen vinden (kan iemand me daar aan helpen?), maar desondanks vind ik de verwoording door Constandse overduidelijk!