Ik wist niet wat ik zag in de hoek rechtsonder van de voorpagina van de nieuwe Boekenkrant. Een boekje van beroepsmilitair (ik zal maar niet zeggen hoe ik in mijn hart die mensen noem) Rob Bauer en Eleonora Russell. En dan als titel ook nog eens een erg vrije vertaling van een geleende (ik weet niet of de herkomst in het boek wordt verklaard) of gestolen citaat uit de Romeins tijd: si vis pacem para bellum (toegeschreven aan Publius Flavius Vegetius Reenatus).
Ik zou graag willen weten of de herkomst van de titel eerlijk wordt toegelicht, en vooral hoe de redactie van de Boekenkrant ertoe gekomen om nog verdere propaganda te (laten) maken voor de koloniale oorlogen van de NAVO, het Vreemdelingenlegioen van de Verenigde Staten, wat ook zo schijnheilig rondgetoeterd wordt door Mark Rutte, de praatmarionet van de NAVO... Men begrijpe dat ik niet bereid om geld uit te geven aan dergelijke enge lectuur, dus ik zal daar wel nooit achterkomen. Tenzij ik het ooit ergens in een bibliotheek tegenkom.
Helaas, het artikel komt niet voor op pagina 23, maar uiteindelijk vond ik het toch op pagina 21.
Ik had niet verwacht dat de enige juiste reden van oorlogen, namelijk het spekken van de aandeelhouders van de wapenindustrie, in het boekje zal voorkomen. In de recensie komt hij in ieder geval niet voor. Daar wordt "paraatheid tegen oorlog" vergeleken met "het bijhouden van dijken". Dat is net zoiets als koeien vergelijken met luchtbalonnen, inderdaad een letterlijke vergelijking, maar een volstrekt mislukte metafoor. Dijken hebben te lijden van natuurverschijnselen (hoge waterstanden, stormen, bisamratten, verzakkingen). Dat is heel iets anders dan een industrie die -uit eigenbelang, namelijk zakkenvulling- zich bezighoudt met het bedenken van nog dodelijkere moordwapens.
Het zou leuk zijn als net zo voortvarend als tegen sexisme, slavernij of racisme, campagnes zouden worden gevoerd tegen -bijvoorbeeld- nationalistisch chauvisme in of rondom 'sporten', zoals bij voetbal.
Door de steeds verder afbrokkelende kwaliteit van het Nederlandse onderwijs (overigens ook in andere landen) zullen we wat dat betreft geen positieve bijdrage hoeven te verwachten...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten