donderdag 4 oktober 2012

De SP en het Socialisme

Regelmatig krijg ik nieuwsbrieven van de SP. Zo ook vandaag. Emile Roemer legt daarin uit hoe het neoliberalisme de strijdkreet «Never waste a good crisis» van Milton Friedman met enthousiasme uitvoert, en met graagte de sociale voorzieningen en wetgeving nog verder uitkleedt en uitholt. Misschien zijn ze zo dom dat ze niet verder kunnen kijken dan hun Pinocchio-neuzen lang zijn, maar ik denk eerder dat het hun allemaal geen barst interesseert, omdat ze ervan uitgaan dat zijzelf geen last zullen krijgen van de armoede.

Roemer stelt daartegenover het uitgangspunt van de Keynesianen, die juist vinden dat de overheid bij een economische crisis moet investeren, zodat de economie weer op gang komt. Tenslotte kunnen mensen met een redelijk inkomen of een menselijke uitkering geld uitgeven, waardoor de fabrikanten hun producten kwijt kunnen, de overheid belastingen kan innen en de mensen zich weer wat zekerder voelen van hun toekomst en die van hun kinderen.

Emile Roemer constateert verder teleurgesteld dat de VVD kennelijk in de coalitie-onderhandelingen de eerste overwinning al behaald heeft, en hij hoopt dat dat geen voorbode is van het komende beleid...

Het probleem is echter dat de PvdA (de Nederlandse, wel te verstaan) al vanaf Wim Kok Kots een neoliberale partij is met een socialistoïde vocabulaire. Dankzij de media die het meestal over "de socialisten" hebben als ze de PvdA bedoelen, stinkt een groot deel van het publiek in die misleiding.

Net zoals de grote meerderheid van het kiesvee zich veel gelegen laat liggen aan de losse kreten uit de zogenaamde (verkiezings)debatten (en aan de misselijkmakende kieswijzers, die mij de ene keer naar de PVV verwijzen en de andere keer naar de CU of zelfs naar GroenLinks). "Men" weet niet meer wat een debat in werkelijkheid is - en de TV doet daar driftig aan mee, door de deelnemers geen tijd te geven om een standpunt toe te lichten. En zelf nadenken is al helemaal veel te inspannend.

En die media worden dan door dubieuze lui als Pim F. en Geert W. ook nog eens "linkse kerk" genoemd..., terwijl de pers (althans dagbladen en TV) bijna net zo gelijkgeschakeld zijn als de Nederlandse kranten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dan inderdaad weer naar rechts. En dat allemaal onder de inspirerende leiding van het ANP, het Algemeen Nederlands Propagandabureau.


Ik heb de hoop op een sociaal en socialistisch Nederland al opgegeven ... als bij elke verkiezing de SP er goed voor staat en de PvdA het dan toch nog voor elkaar krijgt om met hun geblaat over strategisch of tactisch kiezen stemmen bij elkaar te graaien, wat heeft het dan voor zin om te proberen de samenleving te laten zien hoe het ook kan? En wat voor zin heeft het dan nog om te stemmen? En hoe kunnen we het resultaat van een dergelijke gemanipuleerde verkiezing dan nog "democratisch" noemen? Tenzij we natuurlijk "democratie" voortaan definiëren als "dictatuur van de domme meerderheid", maar dat ben ik nog nergens tegengekomen in een woordenboek of encyclopædie.


Bovendien moet ik tot mijn spijt bekennen dat ik de SP ook steeds minder links vind. Ze heeft het dan nog wel over duurzaamheid - en ik geloof nog wel in de goede bedoelingen van de SP-ers - maar ik lees nergens iets over het terugdringen van de spilzucht, van de individualistische koopzucht (denk maar aan de kudde die elke nieuwe iPhone koopt, ondanks de kolossale prijzen - en de nog hogere winsten van Apple, dankzij de slavernij in zijn fabrieken in het Verre Oosten). Van een wegwerpmaatschappij, waarin defecte spullen niet meer gerepareerd worden zijn we nog verder afgezakt, tot een maatschappij waarin werkende spullen worden weggegooid als er een nieuwe in de handel komt.


Het wordt tijd dat er een echt socialistische (en niet sociaaldemocratische, als de SP) partij opstaat, al was het alleen maar om de SP bij de les te houden... Of is de Nederlandse bevolking al zover verTROSt, en lamgepolderd dat ze niet meer zelf kan nadenken?
En die partij moet dan natuurlijk ook afstand nemen van het Verenigdestaatse Vreemdelingenlegioen (de NAVO) en van het al eeuwen achterhaalde idee van een door de niet-bestaande entiteit god uitverkoren koningshuis. Die lui zijn net zo uitverkoren als het moorddadige "uitverkoren volk" van Israel.

Gezien de steeds verdergaande verzieking van het Nederlandse onderwijs- en cultuurbeleid ga ik er maar van uit dat "de" Nederlanders over 50 jaar allemaal in een oranje Ajax-shirtje rondlopen, op plastic klompen natuurlijk, onder het zingen van het volkse loflied op Willem (A.) van Oranje, van Duitse bloed, die op god (dat zal wel een verbastering zijn van 'goud') wil bouwen; en die (die Nederlanders) o-zo trots zijn op hun saaie "democratie", waarin iedereen over alles hetzelfde denkt en naar dezelfde TV-programma's kijkt.

Het is zo droevig dat ik niet eens meer durf te hopen dat dit een misselijke dagmerrie was...

Geen opmerkingen: