vrijdag 23 februari 2024

Leesadvies voor complotdenkers, goedgelovigen en alle andere mensen!

Op 27 november 2021 overleed de Spaanse schrijfster Almudena Grandes - die ook een indrukwekkende serie romans geschreven heeft over de Spaanse Burgeroorlog en de daarop volgende dictatuur van Franco, onder de titel Episodios de una guerra interminable (Episodes van een oneindige oorlog), waarvan intussen ook enkele delen in het Nederlands gepubliceerd zijn).

Toen het Covid19-virus toesloeg vond ze de Spaanse maatregelen (zie bijv. de Volkskrant van 29.03.2020) -nog strenger dan die in Nederland- enorm bedreigend, evenals de gelatenheid waarmee de grote meerderheid van de Spaanse bevolking zich daaraan onderwierp.

Ze begon daarom aan een griezelige roman (Todo va a mejorar - "Alles zal goed komen"), waarin ze beschrijft hoe de Spaanse overheid (maar natuurlijk ook die van andere landen) misbruik zou kunnen maken van rampen om de burgerlijke vrijheden te beperken of af te schaffen en hoe mensen zich daaraan gewennen. Aan de hand van haar aantekeningen is het laatste deel van deze roman voltooid door Luis García Montero, de partner van Almudena Grandes. Voorzover als mij bekend is deze roman nog niet vertaald in het Nederlands, maar ik zou die -om zijn actualiteit- aan iedereen willen aanbevelen!

Hetzelfde gebeurde in de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001, waarna de overheid o.a. "tijdelijk" (maar nog steeds van kracht) de Patriot Act invoerde.

Naomi Klein schreef over de manieren waarop overheden misbruik maken van rampen The Shock Doctrine (2007), en eerder al verwees David Ray Griffin concreet naar de aanslagen van "9/11" in zijn The New Pearl Harbor (2004). De titel van dit boek is afgeleid van de Japanse aanval op Pearl Harbor, waarvan intussen duidelijk is geworden dat de Verenigdestaatse overheid al vóór die aanval op de hoogte was van de Japanse plannen, maar dat daar niets tegen gedaan werd om zo bij de bevolking draagvlak te creëren voor Verenigdestaatse deelname aan de oorlog tegen Duitsland, Italië en Japan.

Geen opmerkingen: