donderdag 22 april 2004

Vermijdbare verkeersdoden!

Uit onderzoek blijkt dat het aantal verkeersdoden weer aan het stijgen is.
Zou dat misschien, heel misschien, komen doordat het openbaar vervoer in Nederland van alle kanten wordt afgebroken? Buslijnen worden opgeheven, treinen vervallen, de tarieven gaan allerwege omhoog, terwijl de service daalt... Met name het opheffen van lijnen dwingt mensen de auto in.

Door de slechte economische situatie (ik vraag me af of Nederland nog wel ooit uit het dal komt dat ontstaan is door de ongeremde prijsverhogingen bij de introductie van de euro) zullen mensen nu gemakkelijker een tweedehands auto kopen in plaats van een nieuwe, en het zit er ook dik in dat er, waar mogelijk, op het onderhoud bezuinigd wordt.

Er is maar één reële oplossing voor het terugdringen van verkeersongevallen: drastische verbetering van het openbaar vervoer, gecombineerd met een verlaging van de prijs van de kaartjes. Hiermee samenhangend moet de privatisering van het openbaar vervoer volledig worden teruggedraaid. Het openbaar vervoer is een nutsdienst en mag daarom niet behandeld worden als betrof het een commercieel bedrijf.

Geen opmerkingen: