woensdag 21 maart 2007

Wat nu weer, nondedju?

Het bericht (in de Volkskrant van gisteren) dat de gemeente Rijssen-Holten op 25 augustus a.s. gaat controleren of er op het metalfestival Elsrock geen godslasterlijke teksten uitgeslagen zullen worden, maakt duidelijk dat er in Nederland binnenkort geen redenen meer zullen zijn om met een vermanend vingertje naar theocratische staten als Iran en Saudi-Arabië te wijzen.

Waar enkele jaren geleden minus-ter Donner (die van de Schiphol-brand) nog naar de hoek verwezen werd toen hij te kennen gaf dat hij vond dat vloeken strafbaar gesteld zou moeten worden, lijkt de kans groot dat het huidige régime Balk-IV, met de steun van de zogenaamde socialist Bos (die suggereert trots te zijn op zijn christelijke opvoeding) en natuurlijk van de ChristenUnie beetje bij beetje op een polder-sharia aan het aansturen is.

Voor één ding hoef ik in ieder geval niet bang te zijn. Omdat ik niet in een god geloof, kan ik simpelweg niet vloeken, noch zondigen trouwens.
Vloeken is immers "godslasterende woorden uitspreken" (Van Dale) en zonde is (volgens de RK katechismus van 1898 "elke overtreding van de wil Gods". Vanuit die visie zijn derhalve bij het ontbreken van een god vloeken en zondigen onmogelijk. Omdat nog nooit juridisch waterdicht is aangetoond dat er een god bestaat, kan dan ook alleen een go(e)dgelovige daarmee de fout ingaan.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk: Dit herinnert me aan de zeer humoristische film "Het grote gebeuren" (ca 1970) van Jaap Drupsteen die ook uit Rijssen afkomstig is. De film beschrijft de dag des oordeels, die uiteraard in Rijssen plaats vindt. Alle Rijssenaren gaan met een hele lange roltrap de hemel in. Behalve 1 stel, dat zich onder de trap heeft verstopt. Hoe dan ook, de Rijssenaren worden nog steeds niet graag aan deze film herinnerd. Ondanks dat Jaap nu een redelijk bekend kunstenaar is, waarop Rijssen best trots mag zijn.

Ik hoop wel dat hun religieuze folklore zich niet buiten hun gemeente gaat verspreiden, want dan moet ik als Atheist (hoewel ik er de laatste tijd weinig aan doe) dubbel voor mijn leven vrezen: voor het branden in de hel, en voor het kruisigen op aarde door relifanaten. En Bos vind ik ook een grote griezel. Maar dat terzijde.

Anoniem zei

mmm.
Nog even iets ter zijde: dit weekend heb ik ontdekt dat er nog een sprankje hoop is voor Rijssen: ik heb een oude tape (ca 1975) terug gevonden van de cabaretier "Harm oet Riess'n" waaronder het lied "Mina". Een behoorlijk virtuoze rariteit in Nedersaxische spraak en in de geest van Spike Jones!