donderdag 10 juli 2008

Nucleaire bij-de-neus-nemerij

Het Nederlandse régime blijft maar bezig met het oplaten van ballonnetjes met knalgas, om de burgers maar gerust te stellen. Die burgers willen immers vooral (hoe dan ook) vrolijk kunnen blijven rondtuffen in hun eigen vierwielige blikken - stel je voor dat ze niet meer elke zondag naar de meubelboulevard zouden kunnen... Wat een verveling!.

Verleden jaar was biobrandstof het toverwoord. Inmiddels wordt daar 'serieus' werk van gemaakt, waardoor levensmiddelen steeds onbetaalbaarder worden (vooral voor de steeds meer armen in de wereld). De handel maakt daar lekker misbruik van om de prijzen in de winkel nog maar wat meer omhoog te persen. Hoeveel kunnen we volgend jaar zien als ze hun jaarcijfers publiceren.

Intussen is ook regelmatig te horen hoe geweldig het is om auto's op electriciteit te laten rijden. En voor degenen die dat 'sloom' vinden zijn er ook nog hybride auto's (die zowel op benzine als op electriciteit kunnen rijden). De gemiddelde automobilist verdringt gemakshalve dat electriciteit niet zomaar uit het stopcontact komt, maar ook opgewekt moet worden (met olie, steenkolen, gas of... met kernenergie).

Gisteren hoorde ik op het
ANP-nieuws op een commerciële radiozender dat uit een enquête (door wie?) was gebleken dat inmiddels 53% van de Nederlandse bevolking voorstander was van (of althans geen bezwaar had tegen) kerncentrales. Dat komt ongetwijfeld door de recente campagne van de Balkenbendes, waarbij er maar steeds op gehamerd wordt dat we nieuwe electriciteitscentrales nodig hebben en dat dat geen kolencentrales mogen worden (te veel CO², weet-je-wel?). Gelukkig zijn kerncentrales tegenwoordig zóóó veilig (én ze stoten geen CO² uit!) dat die een uitstekend alternatief bieden.

Hoe veilig kerncentrales tegenwoordig zijn, bleek dinsdagmorgen wel, toen -zoals de Libération gisteren meldde, radio-actieve vloeistof (6.250 liter, die 75 kg [!!!] uranium bevatte) ontsnapte uit de kerncentrale van Tricastin (in de omgeving van Avignon), waardoor de rivieren Gaffière en Lauzon vervuild werden.
Volgens informatie in het
Noordhollands Dagblad van vandaag (in de papieren editie) meldde de Franse overheid de ramp (volgens het krantenbericht "het incident") -van "honderd maal de toegestane straling voor een heel jaar"!-, echter pas 's avonds, waarbij tevens een zwem- en visverbod werd ingesteld voor de betreffende rivieren. Volgens de Franse overheid is de "vrijgekomen straling binnen de wettelijke normen [...] gebleven".

Die ramp in Frankrijk leert ons in ieder geval maar weer eens duidelijk wat we aan 'onze' autoriteiten hebben, die minstens even leugenachtig zijn als de Franse (het gelieg en gedraaikont van Balkenende en Bos is inmiddels wel bekend). De straling is 'binnen de wettelijke normen', waarvan mij echter niet duidelijk is waarop die gebaseerd zijn. Misschien wel op 'niet meer dan 10% van de bevolking dood' of iets dergelijks...

1 opmerking:

Thesingh zei

Je moet eens kijken op de Volkskrant bij de opinie pagina's. Daar wordt de laatste tijd ook weer de trom geroerd om weer eens kernenergie te gebruiken. Dom, dom, dom.