dinsdag 8 juli 2008

Europese Unie de nieuwe Sovjet-Unie?

Illegale buitenlanders mogen volgens de nieuwe afspraken voortaan achttien maanden opgesloten worden (voor illegalen in Nederland is dat een vooruitgang, want hier mogen ze tot op heden voor onbepaalde tijd vastgezet worden) en ze moeten sneller uitgezet worden (Trouw van 19 juni 2008).
Anderzijds moet het ook mogelijk worden om hoog opgeleide buitenlanders gemakkelijker in de EU te laten werken
(Trouw van vandaag). Dat is interessant voor het Europese kapitalisme en spaart bovendien de kosten van opleiding uit (die zijn al in het land van herkomst betaald).

In Duitsland mag de politie (voorlopig alleen nog in Beieren) inbreken om spionage-programma's op privé computers te installeren (zonder huiszoekingsbevel!). Daarbij mag meteen huiszoeking gedaan worden. Dit mag dan weliswaar kennelijk alleen wanneer er een "bedreiging" bestaat
(Webwereld vandaag), maar wat betekent dat precies? En het lijkt me gemakkelijk genoeg om een 'anonieme melding' te bedenken en dan bij een ongewenst iemand (een blogger?) in te breken.

Verder biedt een laatste serie amendementen voor een nieuwe Europese telecomwet nieuwe mogelijkheden om de vrijheid van de burgers ook bij het Internetgebruik te beperken. Klik je voor een analyse (in Engels, Frans en Duits) naar de Wiki van La Quadrature du Net.

Geen opmerkingen: