maandag 29 september 2008

Wordt toch kotsverdomze eindelijk eens wakker!

Nadat in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, in Zwitserland en Duitsland banken in grote problemen geraakt waren (en ongetwijfeld zullen er nog andere banken volgen), kon het niet uitblijven dat ook in Nederland klappen zouden vallen.

Het zat erin dat Fortis (bij) de eerste(n) zou zijn, de bank die de laatste jaren harder dan andere Nederlandse banken aan de weg timmert - in dit geval aan zijn eigen ondergang.

Zo zien we maar weer wat de belofte van minister van financiën Wouter Bos van amper een week geleden (dat de Nederlandse economie geen directe consequenties van de crisis zou ondervinden) waard is - net zoals overigens de meeste beloften die hij de afgelopen jaren gedaan heeft.

Niet getreurd echter, want de zetbazen van Nederland, België en Luxemburg gaan 11,2 miljard euri (dat schrijf je als € 11.200.000.000,00) besteden om zo een belang van 49% in de bank te kopen. (Trouw vandaag)

Iemand die logisch kan denken, komt er niet omheen om dat geld terug te halen bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de problemen: de directeuren en de aandeelhouders van de bank en niet te vergeten de politici die het neoliberale kapitalisme tegen elke prijs steunen, maar iedereen die al een tijdje meedraait weet uit ervaring dat dit geld uit de zakken van de belastingbetalers geperst gaat worden, en die belastingbetalers zijn vooral de arbeiders, die er juist voor zorgen dat deze maatschappij nog een beetje aan het draaien blijft. Juist de arbeiders, die al jarenlang uitgeperst en misbruikt worden en die in feite alleen dienen om de zakken van de grootgraaiers te vullen.

Eind juni moest Fortis-bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron het veld ruimen, nadat hij vlak daarvoor nog een bonus van € 2,5 miljoen had gekregen. Toen hij op moest stappen, kreeg hij ook nog een oprotpremie van € 1,3 miljoen (RTL 11 juli 2008). Nu ziet het ernaar uit dat deze keer president-commissaris Maurice Lippens eraan moet geloven (NRC Handelsblad van gisteren), maar ook hij zal ongetwijfeld een fraaie bonus meekrijgen om de eerste maanden door te komen voordat hij weer ergens anders zijn zakken kan gaan vullen...

Zou deze pikkerij ertoe leiden dat de werkende klasse eindelijk eens goed in opstand komt? Of zullen we ons weer voor de gek laten houden door commentatoren van de gelijkgeschakelde pers die ons voorkauwen dat dit een goede stap is, want dat zo de toekomstige winst van Fortis [eerst nog maar eens zien of er winst gemaakt wordt!] voor een aanzienlijk deel in de Nederlandse schatkist vloeit? Ik ben helaas bang dat de grote meerderheid van de bevolking zich weer in slaap zal laten sussen door de Colijn van dienst...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

als ik het goed begrijp,

maar dat zal wel niet, want rekenen is wel/niet* (*=haal maar iets door met de rode pen) mijn sterkste kant.

dus, omdat wij met z'n allen belasting betalen en te stom zijn om te weten dat wouter b. allang met de grootgraaiers in bed ligt (al van vóór het uitverkoopschandaal abn-amro zijn eerste bedrijf inging; het tweede bedrijf volgt spoedig, want de doofblinde balkse bende gooit die aa-bank nog een keer in de ramsj, als bijverschijnsel van de jatterij van 4 miljard), hoeveel bonus zou-t-ie nu weer op z'n bankrekening op de krokodilleneilanden bijgeschreven krijgen?

dus nu zijn wij eigenlijk met z'n allen aandeelhouders van fortissimo geworden, maar dat willen wij niet dus, want die bankvereniging speelt de laatste tijd veel te pianissimo (in goed anderhalf jaar gingen de aandelendecibels van bijna 30 naar minder dan 5, en dat scheelt een hele fles op een borrel), en misschien zakt de toon wel tot onder de gehoorgrens en gaat het bedrijf in een paar dagen toch naar de gallemiezen, ondanks de honderden euro's die van ieder van ons allen gejat zijn door wouter b.

maar die zal er vast niks van merken, want hij heeft toch zo zijn best gedaan voor de economie (zou hij het verschil écht niet weten tussen de graaiologie van de patsers en de hongerige blik in de ogen van de arbeiders).

ach wat, stel dat-ie uit de haagse bende getrapt wordt, dan zullen z'n nieuwe vrienden vast heel goed voor hem zorgen, grote reis op een luxe schip, zwemmen in open zee, zo gehaaid zijn ze wel, je zou bijna medelijden met wouter b. krijgen.

nou, mooi niet, dat ze 'm maar lekker oppeuzelen, wij zijn ons geld toch kwijt, en as-t-ie de bak in draait, kost ons dat nog meer.

de boot in, plons, zwemmen, en van mij mag-ie een hele rits haagse vriendjes en vriendinnetjes meenemen (en nog veel meer, maar ik wil niet op teveel details trappen).

Anoniem zei

(ver)ontwaard(ig)ing

En waar heeft Maffe Woutertje dat groffe pak geld vandaan gejat (misschien moet het ventje een kurzusje pepernoten strooien gaan volgen bij het LOI-tje), vast uit het onderwijs en de zorg, want daar wordt toch veelteveel kleingeld verbrast, wat veel-en-veel beter aan kernbommen, sorry, klimaatneutrale energiecentrales en overbodige nepstraaljagers besteed had kunnen worden (ach, en daar past dat kurzusje dan ook nog eens mooi bij, een goed voorbeeld van het polder-model: breed uitgesmeerd onderwijs zonder diepgang).

Ik weet dat het in jouw artikel niet aan de orde is, maar zet effe je klauw onder de petitie tegen de verschraling van het talenonderwijs ("http://reddetalen.nl/"), dat bankgeld zien we toch niet meer terug, daarvoor in de plaats krijgen we een hoop nieuwe bankbiljetten en een hogere inflatie, kortom, Slappe Wouter helpt krachtdadig mee met het om zeep helpen van die sterke ekonomie die we volgens hem hier hebben, ik merk er niks van, alles wordt duurder, maar mijn inkomen mag niet verhoogd worden, want dát zou niet goed zijn voor die ekonomie.

Dat is een cirkelredenering met een vreemde bocht, Stoute Wouter, een moebius-ring in het kwadraat, maar dat hebben wij niet door, wij lezen wel aren.

Anoniem zei

Tja, die Wouturrw toch. Ik las vanmiddag in een onbenulgratisblad (metro?) wat adviezen (van hele dure adviseurs) die hij zich ter harte moet nemen: 1] de armen langs het lichaam houden en niet voor de borst: dat geeft een gesloten indruk. 2] een blauw pak dragen met stropdas: dat straalt leiderschap uit] 3] niet zo veel grijnzen maar ernstig kijken, anders geloven we niet wat hij zegt; 4] vooral geen uispraken doen zoals "in nederland kan zo iets niet gebeuren" want als het niet zo is werkt het tegen je. De laatste 3 ben ik vergeten.

Het is duidelijk dat de uitspraken van Woutur (of zijn companen) vooral nergens over mogen gaan. Verder gaat het over onbenullige bijzaken. In elk geval lijkt het hebben van kennis niet van belang te zijn volgens de adviseurs, ze noemen het in elk geval niet.

Jullie weten toch wel waarom hij ooit die baan heeft gekregen: de PVDA een jeudiger imago bezorgen. Wel, dat lijkt me prima gelukt: het is het nu imago van een onbeholpen kleuter. Die een pak voor zijn broek moet hebben omdat hij teveel jokt. Jeugdiger kan haast niet. (Zuigeling zou beter passen, maar die praten nog niet...)

dag, en tot lezens!