zondag 4 april 2010

Verwachten ze werkelijk dat dit de oplossing is?

Ter gelegenheid van de vandaag gevierde Aberri Eguna (Dag van het [Baskische] Vaderland) heeft Iñigo Urkullu, de voorzitter van de PNV [Nationale Baskische Partij], in een verklaring aan de radicale abertzales (nationalistische Basken) voorgesteld om de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA te vragen "om te verdwijnen of definitief afstand te nemen van het geweld". (Vanguardia, vandaag).

Zijn die lui van de PNV werkelijk zo simpel dat ze denken dat dit de oplossing is? Het zal toch niet zo zijn dat ze er een geheime agenda op na houden, hoop ik. Iedereen die niet volledig geïsoleerd leeft van de wereld, heeft volop mogelijkheden gehad om te begrijpen dat het niet nodig is om lid te zijn van ETA om problemen te krijgen met de centralistische politiek van Madrid, die sinds kort met extra kracht in Baskenland wordt toegepast dankzij het pact tussen de (zichzelf 'socialistisch' noemende) PSE en de post-fascistische Partido Popular. Talloze mensen zijn gearresteerd of lastiggevallen, veel Baskische organisaties en politieke partijen zijn verboden, alleen vanwege een vage (gesuggereerde) band met ETA.

Zolang als het Madrileense régime, of dat nu geleid wordt door de PSOE of door de PP (eerlijk gezegd zou ik niet kunnen zeggen welke van de twee partijen het meest conservatief is), zijn beleid niet aanpast en in Baskenland voortaan de Mensenrechten en de elementaire vrijheden respecteert, kost het me erg veel moeite te geloven dat de oplossing af zou kunnen hangen van het verdwijnen van ETA...

Geen opmerkingen: