maandag 31 december 2001

Gevoelige mensen...

En weer staat er iemand op met het humanitaire idee om de Nederlandse taal te kuisen. Als een taal immers geen negatieve woorden bevat, wordt de samenleving vanzelf beter (de ouderen herinneren zich wellicht George Orwell's roman «1984», waarin de taal ook herschreven werd: "Newspeak"). De goedwillende medemens wil nu het woord "neger" uit de "Dikke Van Dale" schrappen. Voorwaar een fantastisch idee. Eigenlijk moet er een boete staan op het gebruik ervan. Ik wil trouwens héél dringend voorstellen om ook het woord "schot" te schrappen. Ook dit woord is erg beledigend. Zo geeft de uitdrukking "een Schot in open doel" maar al te duidelijk aan dat Schotten als keeper niets waard zijn. Evenals "pool", want uit "wind van Polaire oorsprong", "Noordpool" en "Zuidpool" blijkt dat Polen koude kikkers zijn. En een drukpers moet ook maar een andere naam krijgen, want je zou wel eens de indruk kunnen krijgen dat alle Perzen zich drukken.

Trouwens ook grapjes als de uitvinding van het koperdraad (twee Nederlanders zagen een cent op de grond liggen en grepen er beiden tegelijk naar) moeten minstens met eenzame opsluiting worden bestraft. Dit bevestigt het vooroordeel van gierige en hebberige Nederlanders - dit moet trouwens ook erg beledigend zijn voor de ondernemers die op papier hun inkomsten driftig zitten te verhogen, terwijl ze juist zo met het algemeen welzijn begaan zijn door aan te dringen op loonmatiging.

Wat zal het Nederlands toch geweldig politiek correct worden. En hoe vreselijk saai! Alsof je misstanden kunt oplossen door ze niet meer te (mogen) benoemen. Dát is pas écht dom (of is "dom" misschien ook al verkeerd? Hoe moet dan die toren in Utrecht voortaan heten?)

1 opmerking:

Anoniem zei

online, free of charge! It doesn’t matter if your enterprise is a purely online or offline venture,