woensdag 28 augustus 2002

Schijnheilige geldwolven!

In de Spits van vandaag wordt ook de verdraaide waarheid van de geldwolverige CD-leveranciers weer eens verkondigd. De daling van de CD-verkopen zou "een nieuw bewijs" zijn dat mensen "meer muziek van het internet downloaden". Dat is wel een érg simpele vorm van logica!

Er zijn diverse redenen te bedenken voor de daling in de verkoop: CD's zijn véél te duur; mensen hebben door de dalende economie (en door de EURO-wisseltruuk) minder geld om aan CD's uit te geven; mensen zoeken muziek, die niet op CD te vinden is, maar dankzij mensen die zelf 78-toerenplaten of oude LP's omzetten in MP3's, wél via het internet te vinden is.

En misschien worden de dalende verkopen wel niet gecompenseerd door illegale downloads. Misschien komt er wel gewoon steeds minder uit op CD dat de moeite van het kopen waard is...

Bovendien is het al jaren een uiterst vreemde zaak dat op lege cassettes (en CD's) een opslag moet worden betaald omdat deze gebruikt (kunnen) worden voor het copiëren van zaken waarop auteursrechten rusten. Maakt dit de overheid niet medeplichtig (ten minste door uitlokking) aan het illegaal kopiëren?

Geen opmerkingen: