donderdag 8 augustus 2002

Kan een "vrije markt" wel democratisch zijn?

Nederland wordt steeds meer een land waarin alleen directeuren, ontslagen staatssecretarissen e.d. het nog kunnen rooien. Gewone mensen worden steeds opnieuw van alle kanten gepakt. Het begon dit jaar met de welhaast ongeremde verhoging van prijzen met het excuus van aanpassing aan de Euro (en dan kan Zalm zeggen wat hij wil over nauwelijks meetbare percentages).

Daarna kwam KPN met een verhoging van maar liefst 23% voor de MxStream-abonnees.

De Balkenbende besloot tot verspilling van enkel miljarden voor straaljagertjes die niemand nodig heeft (alleen enkele generaaltjes die graag nieuwe speeltjes willen) in plaats van het geld te besteden waar het écht nodig is (onderwijs en verzorging).

De economie blijkt tegen te vallen, waardoor CDA en VVD nu nog maar eens verscheidene miljarden extra willen bezuinigen.

Verder willen nu de werkgevers ook voortaan de vakbonden uitschakelen bij het CAO-overleg.

En tenslotte zit in Den Haag een chaotisch clubje, zonder rekening te houden met de geëigende adviescolleges (SER, CPB e.d.) losvaste plannetjes in elkaar te draaien die al bij voorbaat de zwakke economische vooruitzichten nog meer onder druk zetten.

Nieuwe ronde voor de KPN, die ontdekt dat ze hun tegenvallende bedrijfsresultaten best nog eens wat kunnen opkrikken door de abonnees van hun vaste telefoonnet een maand extra te laten betalen (in plaats van achteraf, wordt het abonnementsgeld nu voortaan vooraf geïnd). Hun argument (ook de huur en de krant worden vooraf betaald) is misschien ook een tip voor restaurants, maar slaat natuurlijk nergens op. Misschien zou het ook wel leuk zijn als ik mijn baas zo gek krijg om mijn salaris voortaan vooraf uit te betalen...

Het gaat werkelijk écht de goede kant op met de samenleving in Nederland: Naarmate de "vrije markt" steeds meer de vrije hand krijgt, wordt het voor gewone mensen steeds moeilijker om het hoofd nog op een waardige manier boven water te houden. Als dit "democratie" is, moeten we misschien toch maar eens op zoek naar een ander systeem, dat meer rekening houdt met de belangen van de hele bevolking...

Geen opmerkingen: