De Britse krant The Independent meldt vandaag dat bij de kerncentrale in Sellafield (in het Zuidwesten van Schotland, vlakbij Gretna Green) door een lekke pijpleiding een grote hoeveelheid radio-actief afval ("ongeveer 83.000 liter hoog-radioactieve vloeistof") weggelekt is. Het lek is pas na negen maanden ontdekt. Volgens de leiding is het lek te wijten aan onoplettendheid van het personeel en aan metaalmoeheid (zegt NOS Teletekst). Het lek zou volgens een ANP nieuwsbericht geen gevaar opgeleverd hebben voor de omgeving...
Ik ben benieuwd hoe de naam van Sellafield nu zal worden aangepast. De jongere lezers zullen dit wel niet weten, maar dit kernenergie-complex heette vroeger Windscale, totdat in 1975 en 1976 lekken voor een enorm schandaal zorgden.
En intussen proberen politici (niet alleen in Nederland, ook Tony Blair doet eraan mee) steeds opnieuw ons ervan te overtuigen dat kernenergie schoon en veilig is... Dat dat niet zo is, weet iedereen die zijn nieuws een beetje bijhoudt. Wie meer wil weten over rampen van wereldschaal die pas op het laatste moment konden worden voorkomen, zoeke per Google naar Tsjernobyl en Three Mile Island (of Harrisburg).
1 opmerking:
Vroeger (nu misschien nog wel) kon je in Gretna Green vanaf 16 jaar trouwen (in een plechtigheid die slechts enkele minuten duurde en die besloten werd met een hamerklap op het aambeeld in de smederij), zonder dat er verder écht moeilijk gedaan werd over vooraankondigingen (niet eerst een half jaar in ondertrouw, maar drie weken ter plekke vakantie vieren en je namen op een lijst laten zetten) of toestemming van de ouders (vanwege minderjarigheid).
Voorspellende geest moet de smid van dat dorp gehad hebben over de leeftijdsverwachting van de betreffende jonge mensen.
Misschien wordt het tijd dat voorstanders van kernenergie (ik bedoel hier vooral regeringsleiders, directies van energiebedrijven en lobbyisten) verplicht worden op het terrein van 'hun' kerncentrales te gaan wonen, als bewijs van het onwankelbare vertrouwen dat zij hebben in hun projecten ("disasters waiting to happen", vrij vertaald 'rampen waar je op kunt wachten').
Windmolens mogen er dan niet voor iedereen even esthetisch verantwoord uitzien, als daar een ongeluk mee gebeurt, hoef je tenminste niet bang te zijn, dat je kindskinderen er een genetische afwijking aan over gaan houden.
Het is net zoiets als vliegen, dat schijnt de veiligste manier van transporteren te zijn, maar als er gestruikeld wordt, val je wel met z'n allen dood.
Gisteren meldde het ANP dat er ook in Temelin (Tsjechië) radioactief koelwater weglekte (het zou máár om 3.000 liter gaan, en bovendien kwam het in een speciaal opvangbakje terecht, nu is het wachten op een lek in dat bakje).
Laatst wilde iemand in een bar mij ervan overtuigen dat lichtgevende drankjes 'hot' zijn. Ik moest hem op zijn woord geloven, want ik had mijn Geigerteller net die avond niet meegenomen.
Ja, het is echt zo: "kernenergie voor een stralende toekomst". Jammer dat er vermoedelijk steeds minder mensen zijn om daarvan te kunnen genieten. En misschien stralen die mensen van zichzelf al wel zóveel, dat de schittering vanuit de centrales niet eens meer opvalt.
Een reactie posten