vrijdag 25 mei 2012

En zoiets WAAGT het om zich "Groen" en "links" te noemen...

Het is toch ver gekomen met de Nederlandse politiek de laatste decennia.

Enkele dagen geleden bood D66 me zelf al een mooie gelegenheid om aan te tonen dat het in 1966 misschien nog met bepaalde idealen (hoe dubieus dan ook) behepte partijtje D'66 zich ontwikkeld heeft tot een enge neoliberale partij (zie mijn artikel van drie dagen geleden).

Vandaag wil ik met een voorbeeld aantonen hoe on-links en on-groen de partij is, die in 1990 ontstond uit de CPN (Communistische Partij Nederland), PSP (Pacifistisch Socialistische Partij), PPR (Politieke Partij Radicalen, een halfzacht linkse afsplitsing van de KVP, Katholieke Volkspartij) en de EVP (Evangelische Volkspartij). De partij zou
links zijn (erfenis van CPN en PSP) en groen (de inbreng van met name de PPR), maar is in de loop der jaren steeds verder naar rechts geschoven. Een voorlopig dieptepunt werd bereikt toen Femke Halsema op 7 januari 2006 door de JOVD, de jeugdvereniging van de VVD, tot "liberaal van het jaar" werd gekozen, o.a. omdat ze had gepleit voor een beperking van de WW-rechten en voor een soepeler ontslagrecht (zie de Volkskrant van 6 januari 2006).

Vandaag publiceert
Sp!ts op de voorpagina een artikel over enkele ideeën van GroenLinks, bij monde van kamerlid Ineke van Gent:
Reiskostenvergoedingen die werknemers krijgen (óók voor reizen met het openbaar vervoer) moeten voortaan belast worden. Mensen moeten maar dichter bij hun werk gaan wonen of thuiswerken. Want volgens Van Gent reizen "mensen met lage inkomens [...] gemiddeld minder ver naar hun werk en betalen dus vooral mee aan de riante eersteklaskaarten van hoge ambtenaren en dikke leasebakken".

In één ademtocht wordt daar meer onzin gedebiteerd dan ik in een heel jaar produceer (zelfs als ik me heel hard inspan).

Alsof het aan de arbeiders zelf ligt dat ze niet vlak bij hun werk kunnen wonen. Zeker in deze tijd van versoepelde ontslagmogelijkheden mogen mensen al blij zijn als ze een baan kunnen vinden, waar dan ook. En met de toenemende (door de Haagse bluffers steeds meer bevorderde) flexibiliteit van de arbeid zit het er dik in dat een arbeider van mevrouwtje Van Gent om de paar maanden of jaar van baan moet veranderen - en dus elke keer weer moet verhuizen. Waar woont zij trouwens? In Den Haag? Of kon ze misschien geen "passende" woning vinden bij haar werk in de Tweede Kamer?

En thuiswerken, dat kan natuurlijk iedereen. Nog afgezien van het gegeven dat veel werkgevers dat bemoeilijken, is simpelweg niet elke baan geschikt voor thuiswerken.

En dan als toppunt van rechts gebral nog even misbruik maken van de stereotypische kletskoek over ambtenaren.

Wat is er gemakkelijker dan alleen de kosten voor woon-werk-verkeer per openbaar vervoer te vergoeden, en dan alleen tweede klas? Het zou een zich als groen profilerende partij sieren om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren en het reizen met eigen vervoer duurder te maken (uiteraard mits goed openbaar vervoer beschikbaar is) en nu eindelijk eens de werkgevers onder druk te zetten om thuiswerken gemakkelijker te maken.

Maar nee, het moge duidelijk zijn, GroenLinks wil o-zo graag eindelijk eens een keer iets in de Haagse pap te brokken hebben, dat de partij volenthousiast haar laatste goodwill te grabbel gooit.

Moge het haar wel bekomen. Hopelijk zijn de kiezers deze streken (net als die van met name CDA, VVD, PVV en D66) op 12 september nog niet vergeten na een zomer vol brood en spelen (Wimbledon, Tour de France, Olympische Spelen). Dan kan de show verdiend gestolen worden door de SP (als grootste partij) en een PvdA met wat minder zetels, zodat dan de SP eindelijk eens aan de slag kan gaan om Nederland weer sociaal, solidair en menselijk te maken (met steun van de PvdA, die ongetwijfeld blij zal zijn om zich niet nog eens een keer te hoeven prostitueren voor het neoliberalisme).

Hopelijk zit ik niet met open ogen te dromen...

2 opmerkingen:

Willem Wejes zei

Helemaal van harte mee eens!

Maar Groenlinks is met hun logo toch wel een beetje eerlijk: je kan er aan zien wat voor vlees je in de kuip hebt:
Het woord "groen" is in rode letters, dus denk ik: rood licht voor de natuur; het woord "links" is in groene letters, dus denk ik: dat linkse zal wel marginaal zijn; en aan de rechterkant zie je een gestileerd logo van de Shell, nou, dat zegt genoeg, lijkt me.

Trouwens, die belasting voor reiskosten zal wel gewoon gecompenseerd worden en doorberekend gaan in de prijs van de produkten die een bedrijf levert.

Je vergat nog te noemen dat ze de AOW als volksverzekering in de huidige vorm willen afschaffen.

willem wejes zei

jammer, ik kon de logo's niet uploaden, maar het gemanipuleerde "Shell" logo staat links en niet rechts. Freudiaanse verspreking. Sorry. Dat hadden jullie hopelijk al ontdekt ;-))