dinsdag 2 juli 2013

Bommen en spionage (overgenomen uit «Rode Morgen» van 1 juli 2013)

Ruim drie jaar geleden liet Bradley Manning via Wikileaks een bom ontploffen. Hij onthulde talloze geheime en illegale operaties van de VS.

Nu heeft Edward Snowden een bom laten ontploffen. Hij onthulde hoe de VS, samen met andere staten, elke wereldburger bespioneert die telefoneert, twittert, met facebook bezig is, documenten maakt op zijn computer, enzovoort, enzovoort. Of het nou met of zonder medewerking is van allerlei internetmonopolies: er wordt opgeslagen wat je doet, wanneer je het doet, wat de inhoud is van wat je doet en met wie je het doet.

President Obama zegt dat pas naar die gegevens wordt gekeken als je verdacht bent, maar inmiddels is genoeg uitgelekt om te weten dat met steeds krachtigere computers en steeds geavanceerdere systemen in deze brei van data wordt gezocht naar gegevens van Jan en Alleman.

Niet alleen door de VS trouwens. Alle staten, zeker de Nederlandse, bespioneren hun burgers zonder enige terughoudendheid. De enige grens is de grens van wat technisch mogelijk is.

"We zoeken naar terroristen, we doen het voor uw veiligheid, we voorkomen aanslagen", zeggen de autoriteiten. Het is een bezorgdheid voor ons wereldburgers die we niet zien als er weer eens een oorlog wordt begonnen, als er geen medicijnen zijn om epidemieën te bestrijden, als er geen voedsel is voor mensen die van de honger omkomen, als er wordt gewerkt in onveilige fabrieken of als de leefomgeving van de mens wordt vernietigd.

Waarom blijkt trouwens bij elke aanslag en elke moordpartij dat de geheime diensten de daders al in het vizier hadden? En waarom moet al die bezorgdheid voor ons welzijn geheim blijven? Waarom moeten Manning, Assange en Snowden vrezen de rest van hun leven achter de tralies door te brengen, als ze alleen maar hebben onthuld hoe goed de autoriteiten over onze veiligheid waken?

"Veiligheid gaat voor privacy", zeggen de heren die dit soort praktijken verdedigen - maar het resultaat is geen privacy en geen veiligheid. En de heren en dames houden dat het liefst geheim.

Naarmate er meer onthullingen naar buiten komen, wordt duidelijker wat er aan de hand is. De staatsapparaten van deze wereld bespioneren zoveel mogelijk aspecten van zoveel mogelijk burgers - niet omdat ze bommen zouden kunnen maken, maar omdat er een tijdbom tikt van sociaal verzet. Dat is de bom die de autoriteiten werkelijk vrezen, maar die ze niet kunnen ontmantelen.


Neem een abonnement op «Rode Morgen» (een jaarabonnement kost € 6,80 en een steunabonnement € 11,35) of neem een gratis proefabonnement voor 3 maanden. Mail naar redactie@rodemorgen.nl.

Geen opmerkingen: