donderdag 1 januari 2015

Rechts bijgekleurd nieuws

Afgaand op de kop in het Financieele Dagblad van gisteren ("Tienduizenden Spanjaarden bij demonstratie Podemos"), krijg ik de indruk dat het bericht afkomstig is van de neoliberale spreekbuis voor de Nederlandse gelijkgeschakelde pers, het ANP (Algemeen Nederlands Propagandabureau), maar nee: het komt uit de koker "van onze redacteur". Mogelijk heeft "onze redacteur" zijn informatie gehaald uit het artikel dat Le Monde gisteren om 14:04 publiceerde ("Podemos a rassemblé des dizaines de milliers d'espagnols à Madrid"). Gisteren om 14:04 was de demonstratie echter pas net begonnen en van veel kanten kwamen nog grote stromen mensen op de Madrileense Puerta del Sol af.

Volgens de Madrileense politie waren er 100.000 demonstranten, en het is een bekend gegeven dat de politie (zeker in Spanje) altijd heel zuinig rekent. De online krant Público neemt het aantal van 100.000 demonstranten over, ofschoon er volgens sommige bronnen zelfs 130.000 waren.

Het was trouwens ook wel leuk geweest om ook het alom hoorbare "tic tac" te vermelden, was verwijst naar de seconden tot de komende Spaanse parlementsverkiezingen - maar dat was voor de verslaggevers misschien te moeilijk om uit te leggen?

Geen opmerkingen: