donderdag 23 april 2020

Overheidssteun? Maar voor wie?

Toen enkele weken geleden de Nederlandse 'regering' een Corona-steunregeling invoerde, werd daarbij gezegd dat die zo dringend was dat er niet al te veel voorwaarden gesteld moesten worden om te voorkomen dat de steun te laat kwam. Eigenlijk een enigszins vreemde redenering, want als normaliter andere regelingen nodig waren was er altijd een legertje "experts" bij de hand om alles goed te regelen. Na het debâcle van de huursubsidie-fraude, waardoor een hoop geld in Bulgarije terechtkwam, zouden ze daar toch wel op voorbereid hebben kunnen zijn. Temeer omdat de rekening van al die steun uiteindelijk op de schouders van de belastingbetalers (zeg maar de 99%, want de 1% betaalt tenslotte nauwelijks belasting).

Zo wil het 'oer-Nederlandse' bedrijf KLM [wat betekent oer-Nederlands? Misschien 'corrupt'? Dat maakt dan de VVD -met een Spaans aandoend verleden van corrupte politici- ook een 'oer-Nederlandse' partij.] nu ook een flinke schep geld. Net als trouwens het in Nederland bedachte bedrijf Booking.com, dat allang in de Verengde Staten zit, met als chantagemiddel dat anders het personeel op straat komt te staan.

Uit een artikel van gisteren in de Volkskrant (Voor wie is de coronasteun van de overheid? ‘Aandeelhouders zouden de eerste rekening moeten krijgen’) blijkt inderdaad dat er nogal wat mis gaat met die Corona-steun, en dat gevreesd mag worden dat die terecht gaat komen bij aandeelhouders (die ik zoïzo altijd 'nuttelozen van de maatschappij' noem) en buitenlandse investeerders.

Eerlijk gezegd begin ik me steeds meer af te vragen of de VVD (& hun coalitie-medeplichtigen) werkelijk niet stilgestaan hebben bij dit mogelijke [voor mensen die weten wat het neoliberalisme inhoudt onvermijdelijke] misbruik. Dan kun je dus inderdaad stellen dat Rutte 'het goed' doet, namelijk, zoals je van een neoliberale politiek verwacht: de belangen van de 1% behartigen.

De onderzoeksjournalisten van Follow the Money gaan vandaag in het artikel Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders verder in op deze onsmakelijke situatie, maar dan op Europees vlak. De ECB (Europese Centrale Bank) suggereert dan wel heel vriendelijk (net als de Nederlandse 'regering') om het steungeld niet te gebruiken (misbruiken') voor de aandeelhouders en andere onfatsoenlijke doeleinden, maar heeft verder geen enkele mogelijkheid om daar maatregelen tegenover te stellen.

Geen opmerkingen: