zaterdag 18 april 2020

Wat na de Corona-crisis? Een nieuwe crisis?

Gisteren sprak ik een vriendin die vreesde dat er naast het coronavirus nog iets anders aan het broeien is, wat door het régime Rutte onder de pet gehouden wordt.

Ikzelf denk niet zo ver, hoewel een neoliberaal natuurlijk nooit te vertrouwen is. Voorlopig denk ik echter dat we al genoeg te stellen (zullen) hebben met nieuwe uitbarstingen van hetzelfde virus (al dan niet gemuteerd).

Premier Rutte (van de VVD, de partij met de hoogste score aan frauderende politici) verschijnt regelmatig op de TV, waarbij hij met een -voor zijn doen- ernstig gezicht (zou hij daarvoor een speciale training hebben moeten volgen?) vertelt dat de regering steeds op grond van de nieuwste berichten van haar adviseurs en wetenschappers bepaalt welke stappen genomen (moeten) worden.

Wie zijn aandacht erbij kan houden en let op wat hij wérkelijk zegt, bemerkt dat hij het vooral heeft over de Nederlandse economie. En soms noemt hij dan ook nog even de ouderen die het meeste risico lopen. En vervolgens geeft hij dan ook nog gratuite complimentjes aan verpleegkundigen (al dan niet vrijwillig), die hun werk zonder afdoende beschermingsmiddelen moeten doen - en zonder adequate beloning! Én natuurlijk vindt hij het geweldig dat het enorme (en door de neoliberale wanpolitiek veroorzaakte!) tekort aan IC-bedden (voorlopig!) opgelost is.

Geen woord echter over de kapitale fouten die de laatste decennia gemaakt zijn door de diverse neoliberale coalities in Nederland, waarbij o.a. de zorgverzekering in handen is gekomen van privé-verzekeraars, die natuurlijk ook (en vooral!) de belangen behartigen van hun aandeelhouders en die elk jaar miljoenen over de balk gooien om klanten bij andere verziekeraars weg te lokken, en die intussen ettelijke miljarden aan "reserves" op de plank hebben liggen, terwijl desondanks de premies en andere verplichte "eigen" bijdragen gewoon door blijven stijgen. Dit ondanks de belofte van Hans Hoogervorst (ook van de VVD!) dat de gezondheidszorg dank zij de ZVW (Zorgverzekeringswet) goedkoper zou worden (voor wie dan?).

Ook vertelt Rutte niets over de stommiteit (zeg maar 'walgelijke lompiteit') om ziekenhuizen (zoals het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis) failliet te laten gaan...

Nee, de indruk moet gewekt worden dat de 'regering' al het mogelijke doet om de bevolking zo goed mogelijk te beschermen.

En, ongelooflijk genoeg, heeft een groot deel van de Nederlanders dan ook nog de indruk dat Rutte het "goed" doet (wat dat 'het' dan ook moge zijn). En bij de volgende verkiezingen hoeven we dus niet te rekenen op een koerswijziging in de Nederlands politiek, want iedereen is alle leugens en valse beloften van de voorbije jaren allang weer vergeten.

De volgende crisis verwacht ik over enkele maanden (of weken?). Gezien de begaanheid van de Haagse Bluffers met de Nederlandse economie, zullen de huidige "afspraken" (Nieuwspraak voor 'eenzijdig opgelegde aanwijzingen') ongetwijfeld binnenkort versoepeld gaan worden. Het lijkt erop dat in mei (de) scholen weer open zullen gaan, waardoor dus weer nieuwe besmettingsmogelijkheden ontstaan. Ook de horeca "moet" weer open, en ik weet van diverse mensen dat er nu links en rechts weer feestjes gehouden worden (uiteraard zonder de 'sociale afstand' van 1½ meter).

Maar de overheid is voor onze veiligheid nu spionage-apps (spreek uit 'eps') aan het voorbereiden, waardoor in een paar weken de hele Nederlandse bevolking als potentieel besmet tot huisarrest veroordeeld zal worden... en die ze met kleine aanpassingen ook zullen kunnen aanpassen om ons op andere punten in de gaten te houden. Immers, als iets technisch mogelijk is, wordt het vroeg of laat ook toegepast (en blijft het ook toegepast worden!).

En al met al weten we niet eens of dit virus wel erger is dan een (misschien wat agressieve) griep-epidemie. Er worden op TV allerlei angstaanjagende getallen genoemd, maar die spreken elkaar zo vaak tegen dat ze geen enkele feitelijke betekenis hebben.

En tenslotte hebben we ons nu misschien ook nog voor te bereiden op een soort staatsgreep, waarvoor -hoe ongelooflijk ook- het Nederlandse parlement zich vrijwillig buitenspel heeft gezet. Zie hierover de column Hoe de Tweede Kamer zich buitenspel laat zetten in de coronacrisis van Thijs Broer) in Vrij Nederland van 17 dezer.

Kortom, nog genoeg zichtbare crises, zodat ik hoop dat voornoemde vriendin geen gelijk heeft. Het is zó allemaal al erg genoeg!

Geen opmerkingen: