zaterdag 3 maart 2001

En dan nu de échte oorzaken!

Het is natuurlijk heel goed dat er weer eens aandacht besteed wordt aan het grote aantal verongelukte fietsers, ik vroeg me al af of de jaarlijkse aanval van nationale verontrusting er dit jaar bij in zou schieten. Ook is het natuurlijk geweldig om de fietsers op hun eigen verantwoordelijkheden te wijzen: goede verlichting: vooral die leuke (leuke?) reclamespotjes op TV van fietsende schemerlampen zullen het verkeer beslist veel veiliger maken. Toch?

En dan nu tijd voor échte maatregelen: de modemafia wordt verantwoordelijk gesteld voor de slechte zichtbaarheid van fietsers. Het is immers de modemafia die ieder jaar opnieuw voorschrijft dat vooral in de winter donkere kleding gedragen moet worden.

Daarnaast wordt nu eindelijk eens werk gemaakt van het terugdringen van te snel rijdende automobilisten en het aanpakken van bedronken automobilisten. Fietsverlichting zal beslist een factor zijn, maar als ik me de reclamecampagnes van jaren geleden (retroflectoren achter op de fiets, op de trappers en op de wielen) zouden fietsen zelfs zonder verlichting goed zichtbaar moeten zijn. De oorzaak moet dus elders liggen: onverantwoordelijk automobilisme! Want waarom wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij fietsers (in een groot aantal gevallen nog niet volwassen scholieren) en niet bij de potentieel veel dodelijkere automobilist?

Geen opmerkingen: