woensdag 15 december 2004

Wetenschappelijk liegen...

Volgens een opinie-onderzoek van TNS PIAR zal "eenderde van de Turken (...) proberen werk te vinden in het buitenland" na Turkse toetreding tot de EU. Ik ben zo vrij hier geen barst van te geloven. "Alle Turken" omvat ook de Turkse babies, kinderen en bejaarden, zodat er volgens het citaat bijna geen werknemers meer zouden overblijven in Turkije.

Daarnaast is het natuurlijk heel moeilijk om een enquête te interpreteren, zonder de vragen te kennen. Werd gevraagd of de respondenten daadwerkelijk zullen emigreren, of bijv. of ze wel eens gedacht hadden aan de mogelijkheid, of...

Enquêtes (en statistieken) zijn ideale middelen om de waarheid te verdraaien. Wanneer je bijv. aan fietsers vraagt wie een rijbewijs heeft, zul je heel andere resultaten krijgen dan bij automobilisten. Een enquête moet representatief zijn, moet van voldoende omvang zijn (dus 100 mensen is niet voldoende om conclusies te trekken over de bevolking van een land), de vragen moeten eenduidig zijn en niet suggestief en er moeten voldoende opties zijn om objectieve antwoorden mogelijk te maken (een vraag over alcohol in het verkeer met als enige opties "alle dronken automobilisten moeten doodgeschoten worden" en "alcohol in het verkeer mag, als de dronken automobilisten maar voorzichtig zijn" is dus volstrekt ongeschikt).

TNS PIAR is trouwens een "marketing research company". Het is dus ook nog eens de vraag of zij wel toegerust zijn voor het onderzoeken van het soort sociologische verschijnselen waarvan hier sprake is...

Eigenlijk zou ik willen pleiten voor een verbod op publicaties die niet een verwijzing bevatten naar volledige achtergrondinformatie (zoals in het geval van een enquête naar de volledige tekst van de enquête op een internetsite). In sommige kranten gebeurt dat al.

Geen opmerkingen: