dinsdag 14 december 2004

Onleefbaar Nederland

Aangezien het er helaas niet naar uitziet dat de achteruitgang van de kwaliteit van het onderwijs in Nederland snel zal stoppen, zie ik het zeer somber in voor de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. Dankzij de ingezonden brief van meneer Dorsman (Leefbaar Rotterdam) in de Metro van vandaag weet ik nu weer, waarom ik weinig vertrouwen heb in mensen die suggereren de maatschappij leefbaar te zullen maken. Uit zijn ingezonden brief blijkt een zo sterke tunnelvisie, dat ik niet verwacht tot hem te kunnen doordringen, maar misschien hebben anderen nog iets aan mijn reactie.

"Marokkanen en Turken zijn eigener beweging [naar Nederland] gekomen", stelt Dorsman, maar hij vergeet daarbij te vermelden dat de -ook toen al door zogenaamde christenenen (KVP) en zogenaamde liberalen (VVD) geleide- Nederlandse overheid (uiteraard namens het bedrijfsleven) er alles aan deed om zoveel mogelijk (en zo laag mogelijk opgeleide) ongeschoolde arbeiders naar Nederland te lokken voor het vieze werk. Hoe lager opgeleid, hoe gemakkelijker ze voor de rotste karweitjes konden worden ingezet. Integratie was niet van belang: het bedrijfsleven had simpelweg behoefte aan goedkope arbeidskrachten, die vaak ook nog eens als vee in zogenaamde "pensions" werden ondergebracht. Het is walgelijk om die mensen nu, na al die jaren van marginalisering en (zeker in het begin) uitbuiting te confronteren met nieuwe regeltjes en hen te dwingen - voor eigen rekening - in te burgeren.

Nog zo'n rot-opmerking van Dorsman is dat "zij" (Marokkanen en Turken) een disproportioneel beroep doen op ziekengeld en WAO. Is het wel eens bij Dorsman opgekomen dat de vuilste baantjes misschien ook wel een disproportioneel hoog risico met zich mee zouden kunnen brengen? Beslist niet, of anders (wat nog erger is) verzwijgt hij het om geen stemmen kwijt te raken.

Geen opmerkingen: