dinsdag 5 februari 2008

Geen censuur, maar wel schending van privacy!

Vandaag krijgt in de Metro (helaas niet te vinden in de RSS-feed) Europarlementariër Jules Maaten (van de conservatieve VVD) uitgebreid de gelegenheid om uit te leggen waarom hij de Europese Commisie gevraagd heeft om wetgeving ter bescherming van de vrijheid op internet. Maaten vindt dat de Europese Unie regelgeving moet aannemen in de geest van de Verenigdestaatse Global Online Freedom Act.

Het mooie daarvan vindt Maaten dat deze wet internetbedrijven verplicht hun servers in westerse landen te plaatsen. Op deze manier kunnen "autoritaire staten" de gegevens van de servers niet gebruiken om "dissidenten op te sporen".

Een conservatieveling als Maaten kan ik het nog bijna vergeven dat hij niet beseft dat ook de Verenigde Staten zuchten onder een autoritair régime, maar onvergeeflijk is dat hij niet inziet (of bewust verzwijgt) dat de privacy van internetgebruikers in de Europese Unie ook steeds meer verkracht wordt, en dan zogenaamd om 'terroristen' op te sporen. Wanneer ik echter zie wat in Europa als 'terrorist' wordt beschouwd (leden van de Baskische Batasuna, verzetsstrijders in Afghanistan, Irak, Palestina of Libanon), dan gaat het ook in Europa gewoon om 'dissidenten'.

Misschien moet meneertje Maaten eens een cursus politieke terminologie gaan volgen. Of anders zou hij misschien om te beginnen vast eens wat boeken van Noam Chomsky kunnen gaan lezen (als hij die kan begrijpen, natuurlijk)...

Geen opmerkingen: