woensdag 27 februari 2008

Patsermatsers

De gemeente Amsterdam heeft vorige week het plan gepresenteerd om auto's van vóór 1992 de toegang tot de stad Amsterdam binnen de ringweg te verbieden. Met dit plan (en nog wat andere plannetjes) wil de gemeente de luchtkwaliteit verbeteren.

Diverse politieke partijen zijn, om diverse redenen, tegen dit plan, maar minister Cramer (Milieu) vindt het een goed voorstel. (Het Parool van gisteren)

Het zal allemaal best leuk klinken, en misschien zijn er zelfs wel mensen die achter het plan staan, maar dat zullen dan vermoedelijk vooral de bezitters van de PC-Hooft-tractoren (SUVs) zijn, die rustig en ongehinderd, vanuit hun luxe appartementen in de grachtengordel met hun halve tanks de stad vol mogen blazen met uitlaatgassen. De minder vermogenden die blij zijn met een oude, tweedehands auto, die ze goed onderhouden om er zolang mogelijk plezier van te hebben, hebben gewoon pech. Maar waarschijnlijk zit de gemeente Amsterdam toch niet te wachten op die armoedzaaiers. En inderdaad, die SUVs zullen per PK wel minder vervuilen, maar per gereden kilometer zal het resultaat niet gunstiger zijn dan bij een oudere, maar kleine, auto.

Als de gemeente Amsterdam nu écht van plan was iets te doen aan de luchtkwaliteit, zou ze ervoor zorgen dat het openbaar vervoer gratis werd, én dat auto's met onevenredig zware motoren verboden werden. Maar het zou mij niets verwonderen wanneer een groot deel van de Amsterdamse gemeenteraad zélf in van die stoere woestijnmobielen rijdt...

De bovengenoemde minister Cramer is overigens ook degene, die na een bezoek aan Philips (de bekende lampenfabriek in Eindhoven) verkondigde dat het gebruik van gloeilampen moest worden verboden, zodat iedereen zou overstappen op spaarlampen om zo het milieu te sparen. Ze toonde daarmee meteen duidelijk aan dat ze niet geschikt was voor haar portefeuille, omdat spaarlampen weliswaar een hogere lichtopbrengst opleveren, maar daarnaast ook zorgen voor een aanzienlijke kwikvervuiling. Zie hierover mijn artikel Is Nederland een open inrichting? van 23 mei 2007.

Zij is overigens, wat betreft haar gebrekkige vakkennis, dan wel beroepsethiek, geen uitzondering in de Nederlandse politiek van de laatste jaren. Denk in dit verband maar aan de gifschepen Otopan en Probo Koala van staatssecretaris van milieu Van Geel van de vorige Balkenbende...

Geen opmerkingen: