maandag 18 augustus 2008

Allemaal de schuld van de Russen... Of toch niet?

Het is natuurlijk niet leuk dat de Russen binnengevallen zijn in Zuid-Ossetië (een door met name ethnische Russen bewoond deel van Georgië dat zich wil afscheiden), maar... waarom vindt Rusland het zo belangrijk om dit gebied te bezetten. Is het wel een spontane actie van "de Russen", of is misschien Georgië "begonnen"? Dat dat laatste het geval is, is intussen wel duidelijk. (zie o.a. de New York Times van 13 augustus)

Kijk om te beginnen naar een stukje nieuwsuitzending van het conservatieve TV-net Fox News (getiteld: "12 Year Old Girl Tells the Truth about Georgia"):Let voor de 'lol' ook op de lompe manier waarop de presentator probeert het meisje en haar tante te onderbreken, en de scherpe reactie van de tante.

Was de Georgische president misschien bang dat Rusland Zuid-Ossetië zou bezetten, net zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie de onafhankelijkheid van Kosovo afgedwongen hebben, en hoopte president Saakashvili dat hij door een snelle bezetting van het gebied meer succes zou hebben dan Servië in het geval van Kosovo?

Het is natuurlijk ook niet onmogelijk (vergeef me mijn cynisme, maar gezien het oorlogszuchtige gedrag van George Bush en de al even gewelddadige standpunten van zijn twee mogelijke opvolgers durf ik niets meer uit te sluiten) dat de Verenigde Staten niets liever willen dan Rusland provoceren. Waarom zouden ze het land anders aan alle kanten proberen te omsingelen? In het westen en zuiden is Rusland nagenoeg omsloten door NAVO-leden (of aspirantleden), er komt een 'raketschild' in Polen en Tsjechië en ook Georgië is steeds meer een vazal van de VS aan het worden...

Tenslotte is de NAVO al vanaf 1992 actief in Georgië, zoals deze oorlogsmachine op haar eigen website uiteenzet onder de titel NATO's relations with Georgia. (Ook Oekraïne wil overigens binnenkort lid worden van de NAVO - Times Online van 14 augustus.)

Daarnaast bevinden zich in Georgië "militaire adviseurs" uit Israel (zie een toespraak van president Mikheil Saakashvili op de website van de Georgische overheid) en uit de Verenigde Staten (lees het artikel The Russo-Georgian War and the Balance of Power van George Friedman, op 12 augustus gepubliceerd in Stratfor).

Global Research publiceerde op 14 augustus zelfs een artikel waarin bericht werd over een massale verplaatsing van oorlogsschepen naar de Perzische golf. Dit artikel bleek echter gebaseerd op onvolledige informatie. Zie hier voor het gecorrigeerde bericht, dat ook in de herziene versie meer dan angstaanjagend is.

Blogger Argusoog combineerde het een en het ander en vroeg zich zelfs af of de Georgische aanval op Zuid-Ossetië niet een afleidingsmanoeuvre is om ervoor te zorgen dat mensen die niets moeten hebben van de Olympische geldverspilling toch niets zouden merken van een eventuele aanval op Iran. Helaas geen vreemde suggestie...
Lees in dit verband ook het artikel Running circles around Iran in de Asian Times van 3 juni 2003.

Geen opmerkingen: