maandag 18 augustus 2008

G8 en de muziekmafia

Afgelopen maand is een voorstel uitgelekt, dat op de komende topconferentie van de G8 in Italië (in 2009) besproken zou moeten worden. Het voorstel behelst, in het kader van de Anti-Couterfeiting Trade Agreement (een standaard voor civiel- en strafrechtelijke procedures ter bescherming van geestelijke eigendomsrechten) een ruime uitbreiding van de mogelijkheden om mensen te pakken op het bezit van illegaal gedownloade MP3's, videoclips e.d.

Het is de bedoeling dat douane-ambtenaren op luchthavens laptops, MP3-spelers en zelfs mobiele telefoons mogen onderzoeken op illegale bestanden. (The Telegraph, 10 juli dit jaar)

Er wordt wel een hoop geschermd met geestelijke eigendomsrechten, maar het gaat uiteraard om de winst van de CD- en DVD-mafia. Nog niet zo lang geleden bleek in Nederland dat de Stichting Thuiskopie, die bedoeld is om een opslag op (o.a.) blanco cassettes en CD's te incasseren voor de artiesten, het geïnde geld vrolijk oppot, totdat de artiesten zelf eens vragen waar hun geld blijft. (Webwereld, 29 maart 2007)

Natuurlijk gaat het uitsluitend om de winst van de handel, die zo dom lijkt te zijn om niet in te zien dat het macro-economisch gezien allemaal worst is of mensen illegaal muziek of films uitwisselen of niet. Men kan zijn geld nu eenmaal slechts één maal uitgeven: ofwel aan muziek of films, ofwel aan een vacantie, ofwel aan boeken of een etentje in een goed restaurant. Voor de economie maakt het allemaal geen barst uit. Al het gezeur over diefstal van geestelijke eigendom dient slechts om te verhullen dat de aandeelhouders van de CD- en DVD-mafia hun zakken vullen met geld dat eigenlijk aan de artiesten toekomt.
Sterker nog, wanneer er straffen uitgedeeld zouden gaan worden, zoals in de Verenigde Staten af en toe de pers halen, zal dat nefaste gevolgen hebben voor de toch al niet zo bijster gezonde wereldeconomie - en het geld van die boetes komt uitsluitend terecht bij in zakken die toch al uitpuilen van het geld...

En dan heb ik het nog niet over de vraag hoe die douane-ambtenaren kunnen zien of ze te maken hebben met illegaal gedownloade bestanden (voor zover als we in Nederland muziek illegaal kunnen downloaden) of met MP3's die ik zelf gemaakt heb van mijn eigen audio-CD's of van oude grammofoonplaten...

Geen opmerkingen: