vrijdag 26 april 2013

Hoelang blijft Nederland nog in de Middeleeuwen hangen?

In de vorige eeuw zijn talloze Europese monarchieën verdwenen:
* Albanië in 1939;
* Bulgarije in 1946;
* Duitsland in 1918;
* Finland in 1918;
* Griekenland in 1967;
* Ierland in 1921, toen het onafhankelijk werd van Groot-Brittannië (uitgezonderd Ulster, dat nog steeds door de Britten bezet is);
* IJsland in 1944;
* Italië in 1946;
* Joegoslavië (dat Bosnië & Herzegovina; Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en Slovenië omvatte) in 1941;
* Malta in 1974, toen het onafhankelijk werd van Groot-Brittannië;
* Oostenrijk-Hongarije in 1918;
* Oekraïne in 1918;
* Portugal in 1910;
* Roemenië in 1946;
* Rusland in 1917;
* Tsjecho-Slowakije in 1918;

Er zijn nog wel enkele monarchieën -met inbegrip van vorstendommen e.d.- overgebleven (België, Denemarken, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden), die zich door propaganda (zoals in Nederland door de Rijksvoorlichtingsdienst, met flutonderzoeken -zoals over de miljarden die Beatrix bijdraagt aan de Nederlandse economie- en vage enquêtes over hoe veel mensen achter de monarchie staan) in het zadel houden.
Dit ondanks de onafgebroken stroom schandalen en misbruiken, zoals de "fouten" van de Spaanse koning, de domme streken van de Belgische prins Laurent en de belastingtruuks van de zogenaamde Oranjes, de avonturen van de pilsprins in o.a. Mozambique en de diverse (oorlogs)criminele betrekkingen van de Von Amsbergs. Statistisch kan het echter niet lang meer duren of alle monarchieën behoren tot de verleden tijd. Ik hoop het nog mee te maken.

Vreemd genoeg werd al in 1588 in Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gesticht, waarmee Nederland een der eerste moderne Republieken was. Helaas werd na de val van Napoleon in 1814 door het Congres van Wenen beslist dat Nederland moest dienen als buffer tussen Engeland en Frankrijk. Aangezien een monarchie als stabieler werd beschouwd dan een republiek, moesten de zogenaamde Oranjes de macht krijgen, en prins Willem werd op 30 maar 1814 in Amsterdam ingehuldigd.

Pikant detail is dat de Oranjes echter al in 1702 in Nederland uitgestorven waren, en daarom werd gemakshalve de Friese tak van de Nassaus naar voren geschoven. Dezen gebruikten al lang onrechtmatig de titel 'prins van Oranje'. Ook die fictieve Oranjes zijn echter met Wilhelmina uit Nederland verdwenen...
Zie voor een korte samenvatting de brochure Oranje zonder mythe van Anton Constandse (in 1980 uitgegeven door Stichting Pamflet).

Geen opmerkingen: