maandag 24 augustus 2009

Wie sjoemelt er het hardst?

Willem A. heeft het beheer van zijn vacantiehuis in Mozambique overgedragen aan een speciale stichting op paleis Noordeinde, de formele woning van Hare Koninklijke Bea. Balkenende zou samen met Willem A. besloten hebben dat dit het beste was om -zoals de Monarchistische Voorlichtingsdienst (die nog steeds ten onrechte Rijksvoorlichtingsdienst genoemd wordt) dat stelt- 'afstand te creëren tussen de prins van Oranje en de ontwikkeling' [dat maakt het meteen helemaal duidelijk, nietwaar?]. Er waren kennelijk problemen met bijv. een architect en er was een projectontwikkelaar die sjoemelde. (de Volkskrant van 21 dezer).

Eerlijk gezegd kan ik me nauwelijks voorstellen dat Balkenende en Willem A. ineens wakker zouden liggen van wat gesjoemel, want wat was er enkele maanden geleden ook al weer aan de hand met fiscaal gesjoemel van Beatrix' zus Christina (NRC/Handelsblad van 19 februari 2009) en de familie De Borbón Parma (zie NRC/Handelsblad van 9 februari 2009) via hetzelfde paleis Noordeinde?

1 opmerking:

De Autograaf zei

verguld tentenkamp

Om te beginnen gaat het hier natuurlijk niet over een verdwaalde vakantiebungalow, maar om een erg luxe camping, waaruit Willempie een vette portie inkomsten wil genereren, alsof hij en zijn Minima al niet voldoende uit de nederlandse belastingruif vreten.

Op de formulering "afstand te creëren tussen de prins van Oranje en de ontwikkeling" heeft een legertje tekstschrijvers zijn tanden kapotgeknarst (Balk is daar niet kreatief genoeg voor, en Alexie is, je weet het, een beetje-dom), want er mocht niets doorschemeren van over welke 'ontwikkeling' het zou gaan, die op afstand van zijn koninklijke onbenul gehouden moest worden: Welingelichte bronnen - die zelfs voor de Volkskrant niet verborgen bleven - meldden (met afgewend hoofd en enigszins binnensmonds, dus als belangrijkste punt) dat "[...] de Zuid-Afrikaanse fiscale politie onder­zoek [zou] doen naar een van de initiatoren van het project".
Nou lijkt mij dat nogal duidelijk richting prins waterhoofd te wijzen, want als ik een huis of zo wil laten bouwen, denk ik, dat het initiatief voor de bouw bij mij ligt, maar misschien ben ik wel te simpel om het gedrag van grootgraaiers te begrijpen, die zoeken waarschijnlijk eerst een klubje soortgenoten, zodat ze elkaar uit de wind van verantwoordelijkheid kunnen houden.

Wat de zuid-afrikaanse belastinggaarders overigens met een bouwprojekt in Mozambiek te maken hebben, is mij niet helemaal duidelijk geworden en mijn eigen welingelichte bron wilde eerst meer drank hebben alvorens me daar iets meer over mee te willen delen (en de voorraad was op en de winkels waren dicht), voor hem was het zo duidelijk als wat. Daar schieten wij alleen nu niks mee op.

Die stichting die Willempie's camping beheert, is helemaal niet zo speciaal als de Volkskrant suggereert: Op hetzelfde adres Noordeinde waar Trix zogenaamd werkt, zijn al tenminste twaalf andere stichtingen gehuisvest (NRC, 19 februari 2009), die onder andere geld beheren van andere familieleden van Trix om daarmee belastingen te ontduiken; laten we hopen dat deze dertiende de laatste nagel aan de doodkist van het niet zo bijster koninklijke huis is.

Volgens mij heeft deze stichting (is het wel de 13e?) trouwens binnenkort een nieuwe sekretaris, want de huidige liet zich ontvallen, dat de stichting uitsluitend bestemd is om als rookgordijn te dienen: "Eventuele problemen rond het project zijn vanaf nu voor rekening van de stichting, en worden niet meer in verband gebracht met Willem-Alexander als aandeelhouder" (van die stichting), maar alle inkomsten uit het vakantieprojekt gaan met een uiterst klein omwegje (de stichting fungeert enkel als "doorgeefluik") volledig naar Alexje toe.

Dat is natuurlijk niet zo'n domme konstruktie (zal-ie vast zelf niet bedacht hebben): Hij vangt alle inkomsten en de stichting draait op voor de kosten die "problemen rond het project" met zich meebrengen. De vraag is dan natuurlijk, waar die stichting haar geld vandaan haalt.

Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dat via Balk en Trix (en een wisseltruuk die ze niet onder openbaarheid van bestuur proberen te laten vallen) uit de zakken van de grootste hoop belastingbetalers gehaald wordt, want uitsluitend daarvoor is 'de kleine man' (m/v) geschikt, het faciliteren van de spilzucht van de graaibendes in hun paleizen.