donderdag 6 augustus 2009

Zijn er écht alleen simpele Nederlanders?

Vanmorgen zijn twee actievoersters de militaire vliegbasis Volkel, waar naar alle waarschijnlijkheid kernwapens opgeslagen zijn [het feit dat het Nederlandse régime weigert te ontkennen of te bevestigen of dat zo is, is al meer dan voldoende reden om hun aanwezigheid te vermoeden], binnengedrongen om te herinneren aan de atoomaanval op Hiroshima 64 jaar geleden (Brabants Dagblad, vandaag). Op 9 augustus 1945 werd ook nog een atoombom op de Japanse stad Nagasaki geworpen. Door deze twee atoombommen -waarvoor geen enkele militaire noodzaak was!- hadden aan het eind van 1945 al 250.000 Japanners het leven verloren. Later stierven er nog eens honderdduizenden aan de gevolgen van kanker en stralingsziekten.

Volgens het artikel van het
Brabants Dagblad hing een van de twee actievoersters spandoeken aan de verkeerstoren met de teksten "Nooit meer Hiroshima" en "Kernwapens weg". De andere ging op zoek naar de opslagplaats van de kernwapens, maar kon die uiteraard niet vinden; het zou wel héél erg zijn, als ze ook nog eens gemakkelijk te vinden waren geweest. (Overigens: volgens de Verenigdestaatse filosofie inzake de massavernietigingswapens in Irak, bewijst dit dat er inderdaad kernwapens liggen...)

Misschien nog tragischer dan het feit dat er nog steeds kernwapens in Nederland liggen, zijn de drie reacties, die tot dit moment bij het artikel zijn afgedrukt. De eerste reagent (ene Willem) vindt dat "deze 2 actie?voersters meteen de uitkering" moet worden afgenomen en dat ze moeten worden opgesloten "in een kamp onder dezelfde omstandigheden als de mensen in een jappenkamp hebben gezeten". En: "ik gun deze 2 dames van ganser harte een japanse behandeling".

De andere twee reacties zijn van dezelfde strekking...

Het is om te beginnen droevig dat Willem er maar meteen van uitgaat dat de twee actievoersters een uitkering genieten. Is dat het gevolg van de rechtse propaganda over de 'profiteurs', die ten onrechte een uitkering genieten en worden die dan ook maar in hetzelfde hokje gestopt als degenen die kritiek hebben op de kapitalistische politiek, die zich alleen nog maar kan handhaven met oorlog en oorlogsdreiging?
Waarom zou trouwens, zoals Willem suggereert, de burgerbevolking van Hiroshima en Nagasaki gestraft hebben moeten worden voor de door het Japanse leger gepleegde oorlogsmisdaden? Zou hij het ook normaal vinden als Washington met de grond gelijkgemaakt zou worden als straf voor de oorlogsmisdaden in Vietnam, Korea, Guatemala, Irak, enz.? Of Amsterdam voor de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië? Dan ben ik toch wel benieuwd wat hij vindt van de aanslagen van 11 september 2001!

Geen opmerkingen: