zaterdag 26 juni 2010

Dinsdag 29 juni Manifestatie tegen bezuinigingsplanen Klink op het plein in Den Haag Tijd: 15.00 uur

SCHUIF PUINHOPEN VAN KLINK NIET OP ONS BORDJE

De botte bezuinigingen van Klink verschuiven de rekening van de zorg naar de patiënt. Klink vergeet dat zorg een behoefte is, geen keuze. Hij legt de rekening bij chronisch zieken, ouderen, jongeren en gehandicapten, dat is oneerlijk. Om 16.00 uur begint het debat hierover tussen minister Klink en de Kamer.

Ouderen en gehandicapten zwaar getroffen
De voorgestelde bezuinigingen van het demissionaire kabinet treffen ouderen, chronisch zieken en gehandicapten onevenredig zwaar. Het verhogen van de eigen bijdragen voor mensen die in een instelling wonen en het verwijderen van loophulpmiddelen uit het pakket raakt hen het hardst. Met een rollator kunnen ouderen langer thuis wonen en vermindert de kans op vallen. Een heup herstellen is duurder dan een rollator verstrekken.

Bezuinigen kost uiteindelijk meer dan het oplevert
Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering komt een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling. Voor fysiotherapie komen niet 9 maar 12 behandelingen voor eigen rekening. En voor de psychische zorg (GGZ) in de tweede lijn moet straks 80 tot 175 euro worden bijbetaald. De nieuwe eigen bijdragen zijn niet inkomensafhankelijk en zullen de mensen met lage inkomens hard treffen. Dit zal ertoe leiden dat mensen af zullen zien van zorg, waardoor de uiteindelijke schade veel groter is en de kwaal verergert.

Ook jongeren zijn de pineut
Kinderen die logopedie of ergotherapie nodig hebben om beter vooruit te kunnen op school, moeten fors bijbetalen. Het schrappen van de gratis tandzorg voor jongeren tussen 18 en 22 jaar leidt in de toekomst tot grotere gebitsproblemen. Indien anticonceptiemiddelen niet meer worden vergoed (vanaf 21 jaar) kan dat leiden tot een toename van ongewenste zwangerschappen en abortussen, en zal het gebruik van de morning after pil toenemen.

Help me deze ontwikeling te keren
De zorg kan efficiënter en goedkoper. Pak de bureaucratie en topsalarissen aan en stop met de marktwerking die de zorg alleen maar duurder maakt. Het schrappen van zorg en hulpmiddelen, plus de eigen bijdragen brengen de toegankelijkheid van zorg in gevaar en zijn daarom oneerlijk en ongewenst. Laten we met z’n allen een vuist maken. Kom daarom 29 juni naar Den Haag (en breng vooral rollators of kinderwagens mee).

Meer info:
Erik Maassen, emaassen@sp.nl, 06 38 537 819
Renske Leijten, rleijten@sp.nl

Geen opmerkingen: