zondag 20 juni 2010

Zó komen dus al die leugens in de krant...

In mijn jeugd leerde ik al dat enquêtes aan de hand van gemanipuleerde cijfers de waarheid verdraaien: door de antwoorden op suggestieve vragen ("u vindt toch ook dat ...., nietwaar?") naar willekeur selectief te combineren en te gebruiken (misbruiken) is dat niet bijster moeilijk. Zo kreeg ik onlangs de vraag voorgelegd (na enkele andere vragen die ik kennelijk niet naar wens beantwoordde): "Maar vindt u dan niet dat de regering in deze crisistijd moet bezuinigen?" Het goede antwoord luidt uiteraard: "Nee, de beschikbare middelen moeten alleen anders en beter besteed worden."

Er is echter met enquêtes nog meer aan de hand. De Belgische krant Het Belang van Limburg maakte op 16 juni bekend dat het Vlaamse 'onderzoekbureau' Data Driven al sedert een jaar regelmatig fictieve enquêtes publiceert, die bovendien een aantal malen in de Belgische pers worden overgenomen.

Als we ervan uitgaan dat, net als bij andere misdrijven, meestal niet meer dan het topje van de ijsberg ontdekt wordt, dan verklaart dit meteen hoe het mogelijk is dat uit Nederlandse "enquêtes" steevast blijkt dat -bijvoorbeeld- een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking achter de monarchie zou staan...
Ik dacht altijd dat daarbij rare vragen gesteld werden, zoals "Vindt u ook niet dat er in Nederland best eens een president gekozen zou kunnen worden die het slechter doet dan Beatrix", waarbij een antwoord als "dat zou best kunnen" wordt geïnterpreteerd als voorstander van de monarchie... Het blijkt allemaal nog veel simpeler te zijn om het volk te misleiden.

Daarom dan nu eindelijk eens een écht betrouwbaar onderzoek graag! Bijvoorbeeld door middel van een referendum.

1 opmerking:

günter streifenfrei zei

een referendum-onderzoek

allemaal leuk en aardig, maar wie stelt dan de vraag of de vragen op ... en nog iets: zijn dat dan ja/nee-vragen, multipele keusvragen of gewoon super-suggestieve normaalvragen zoals die door beroepsverdoezelaar maurice --reclame-objektiefje ik zeg: doen-- de hond op een geselekteerd publiek van gooise amsterdammers wordt losgelaten?

vooropgesteld dit: monarchie == duurbetaalde plaatsvervangende schaamte; balk == zeeuws ego met een hoofd verpakt in boterpapier; die met dat gebleekte rotkoppie == een ongestelde relnicht; bos == sinterklaas voor de graaiers op kosten van de minima; en zo kán ik nog even doorgaan ...