dinsdag 22 oktober 2013

Wat is die snode Obama toch van plan?

Dankzij de onthullingen van Edward Snowden is gebleken dat de Verengdestaatse spionagedienst NSA in Frankrijk in de maand van 10 december 2012 tot en met 8 januari 2013 gegevens heeft geregistreerd van niet minder dan 70,3 miljoen telefoongesprekken 9 en SMS-en). Dat betreft niet alleen gegevens van mensen die verdacht zijn van banden met terroristen, maar ook met mensen uit het zakenleven, de politiek en de Franse overheid. Desondanks heeft de directeur van de Verengdestaatse geheime dienst op 8 juni verklaard: "Personen die buiten onze grenzen gecontroleerd worden, kunnen wij niet in de gaten houden zonder wettelijk gegronde redenen, zoals een terroristische of informatische dreiging of  de dreiging van nucleaire verspreiding"(Le Monde van gisteren).

Men vraagt zich af wat voor dreiging er uitgaat van zakenlieden (wél voor de belangen voor de gewone burgers, maar daar maakt Washington zich ook zelf schuldig aan), maar men herinnert zich waarschijnlijk nog wel de manier waarop Boeing, door middel van het spionage-net Echelon, informatie over Airbus achterhaalde (zie BBC News van 5 juli 2000). Dat had niets te maken met het bestrijden van terrorisme, maar alles met het bevoordelen van de Verengdestaatse kapitalistische belangen.

Overigens, in dezelfde periode van 10 december 2012 tot en met 8 januari 2013 werden in Nederland niet minder dan 1,8 miljoen telefoongesprekken onderschept (zie Tweakers gisteren). Het verschil is dat Frankrijk hierover op zijn kop staat en in Nederland nauwelijks iemand zich daar druk over schijnt te maken...

Op de Franse zender RTL was enkele uren geleden Obama te horen die de Franse president Hollande min of meer zei dat hij zich niet moest aanstellen omdat ook Duitsland en Groot-Brittannië op dezelfde manier bespionneerd worden als Frankrijk. Zou hij werkelijk denken dat daardoor de Franse bevolking (en die van andere landen - in principe alle landen van de wereld!) zich daardoor gerustgesteld voelen? Of hoopt hij dat de diverse regeringen toch maar weer door de knieën zullen gaan, omdat ze (de neoliberale politici) uiteindelijk voor hun eigen financiële en machtsspelletjes toch met het régime in Washington moeten samenwerken?

Geen opmerkingen: