maandag 4 oktober 2004

Erg rechts uit de bocht!

Soms kom je in de media de meest vreemde bedenksels tegen. Zo staat er vandaag in de Metro een brief van ene J.L. Karssies, waarvan de betekenis me volledig ontgaat. Als ik het goed begrijp komt het erop neer dat hij geconstateerd heeft dat wie links is, automatisch tegen rechts is. Ik hoop niet dat hij/zij daar te lang over heeft moeten nadenken, want dan had hij/zij het beter aan elke willekeurige ander kunnen vragen.

Wat overigens veel droeviger is, is dat hij/zij al het protest tegen het wanbeleid van Balk & Co automatisch afdoet als links protest. Dat is wel erg simpel en getuigt van weinig inzicht in de ware verhoudingen. Ook de meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft nooit gekozen voor deze conservatieve regering. Deze is het gevolg van de manier waarop de VVD zijn zin heeft doorgedrukt bij de coalitiebesprekingen. En die waren onvermijdelijk omdat het CDA bij de eerdere besprekingen tussen PvdA en CDA (de échte grote winnaars van de verkiezingen) teveel op zijn eigen rechtse stokpaardjes bleef zitten en de PvdA zich niet verder wilde compromitteren. En dit was vermoedelijk nooit gebeurd, wanneer al degenen die eigenlijk SP en GroenLinks hadden willen stemmen zo slim waren geweest om niet in te gaan op het verzoek om tactisch op de PvdA te stemmen.

Wat echter eigenlijk nog veel triester is, is dat Karssies al het protest als links ziet. Werkt hij/zij soms op het kabinet van Zalm? Dan is zo'n blindheid misschien nog te verklaren. Anders is het niet te begrijpen hoe het hem/haar ontgaan kan zijn dat er bij de demonstratie afgelopen zaterdag 2 oktober juist allerlei mensen waren die eerder traditioneel stemmen, maar die de dupe zijn geworden van een regeringsbeleid, dat gespeend is van enig inzicht in de economische wetmatigheden. Trouwens: wie de PvdA als "links" afficheert (want inderdaad, er waren opvallend veel PvdA-balonnen bij de demonstratie) moet zich toch eens gaan verdiepen in de standpunten van de PvdA...

Geen opmerkingen: