donderdag 14 oktober 2004

Heilig boek?

De laatste dagen struikelen de brievenschrijvers in de Metro over elkaar met hun meningen over de bijbel. Laten we nu eens ophouden met al dat geneuzel over de bijbel, die voor alle problemen een oplossing zou bieden. Het is namelijk het woord van God, want de bijbel zegt zelf dat hij het woord van God is.

Zo ken ik er nog wel een paar: Cassius Clay is de beste boxer van de wereld, want hij heeft het zelf gezegd ("I'm the greatest"), A is de knapste vrouw van de wereld, want dat beweert ze zelf, en B is de beste president voor de hele wereld, want dat vindt hij zelf...

De bijbel is niet meer (en niet minder) dan een gevarieerde verzameling geschriften uit een ver verleden, sommige literair, sommig moraliserend, maar meer ook niet. Sommige teksten zijn zelfs volstrekt met elkaar in tegenspraak. Als mensen willen geloven dat zij er het woord van hun God kunnen vinden, heb ik daar geen enkele moeite mee, maar laten we "in Gods naam" ophouden dit boek als absolute wet aan iedereen op te willen leggen.

Geen opmerkingen: