zaterdag 3 maart 2012

Griekenland: EUROMONOPOLIES GESTEUND, LAND GESLOOPT

Het volgende artikel is verschenen in het nieuwste nummer (maart 2011) van de Rode Morgen:In de nacht van 20 op 21 februari werd Griekenland voor de zoveelste keer 'gered'. Als de gewone Grieken afhankelijk zouden zijn van redders als Merkel, Sarkozy en hun trouwe slippendrager De Jager, dan zouden ze hun ondergang tegemoet gaan. Die redding ziet er voor de gewone Grieken ongeveer zo uit:

Minimumloon 22% omlaag
Op het minimumloon wordt 22% gekort. Omdat de lonen in het bedrijfsleven aan het minimumloon zijn gekoppeld, gaan alle lonen er met ongeveer 20% achteruit. De ambtenarensalarissen gaan er 15 tot 20% op achteruit en de pensioenen ook. Doordat de BTW-tarieven en andere belastingen fors omhoog gaan, ziet elke gewone Griek zijn koopkracht met een kwart dalen. De werkloosheid is 20% en tot 2015 worden er 150.000 mensen ontslagen. Het wordt makkelijker om mensen te ontslaan. De krimp van de economie zal de werkloosheid verder doen toenemen. De reddingsplannen werden gemaakt door de niet-gekozen regering Papademos, die op last van Merkel en Sarkozy de vorige regering had vervangen. De Griekse regering zal voortaan gecontroleerd worden door een permanente vertegenwoordiging van de trojka van EU, ECB en IMF in Athene. De twee grootste politieke partijen hebben schriftelijk beloofd zich aan de afspraken te houden, ook na de verkiezingen in april.

De hand van het monopoliekapitaal
In het hele pakket is de hand van het Europees monopoliekapitaal zichtbaar. In de niets ontziende wijze waarop het Griekse volk wordt geplunderd en de Griekse jeugd haar toekomst wordt ontnomen... Het hele land wordt naar het bankroet geleid, om daarna als een uitgeperste sinaasappel weggegooid te worden. Het monopoliekapitaal is een onnutte parasitaire klasse, ze ontwricht hele landen. In de crisis treedt dat karakter steeds duidelijker aan het daglicht. De noodzaak om de monopolie-bourgeoisie als heersende klasse omver te werpen, dringt zich op.
De hand van het monopoliekapitaal is ook te zien in de verplichte verkoop van staatsbezittingen ter waarde van 50 miljard euro. Als begerige koopjesjagers kijken de monopolies naar Griekse havens, luchthavens, waterbedrijven, elektriciteitsbedrijven, telecombedrijven enzovoort. Vooral de Europese banken wrijven zich in de handen. In het afgelopen jaar verkochten ze voor 50 miljard euro aan Griekse staatsobligaties aan de ECB. Van de resterende 200 miljard krijgen ze gegarandeerd de helft uitbetaald. Het geld om die leningen plus rente te voldoen loopt voortaan niet meer via de Griekse regering -waarom al die poppenkast?- maar via een aparte door de trojka beheerde rekening.

Sociale sloop in heel Europa
Het Griekse drama laat zien wat het program van de Europese monopolies is. Het gaat om sociale sloop in alle Europese landen. Rutte en De Jager spreken net zo gemakkelijk over bezuinigingen in Griekenland als bezuinigingen in Nederland. Tussen de Europese monopoliebedrijven wordt ook concurrentiestrijd gevoerd: welke landen kunnen de anderen in een positie van neokoloniale overheersing brengen. Legitimatie door een burgerlijk parlement en democratische verkiezingen is een farce. De macht van de monopolies loopt via Brussel en de bevoegdheden van Brussel worden uitgebreid, zonder dat ook maar één Europese kiezer zich erover heeft uitgelaten. De regeringen van Italië en Griekenland zijn vrijwel rechtstreeks door Merkel en Sarkozy -spreekbuizen van het monopoliekapitaal- geïnstalleerd. 'Op last van Brussel' gaat Rutte bezuinigen, maar bij de verkiezingen van juni 2010 spraken VVD, PVV en CDA daar niet over.
In Griekenland zal de nieuwe regering, die in april wordt gekozen, de wensen van de Europese monopolies en niet de wensen van het volk uitvoeren. Daarvoor hebben de twee grootste partijen moeten tekenen. Dat leidt in Griekenland tot verdieping van de politieke crisis. De 45 leden van deze partijen die in het Griekse parlement tegen de maatregelen stemden, werden direct uit hun partij gezet.

De volksmassa's kunnen de geschiedenis veranderen
Het Griekse drama laat ook zien welke weg de volksmassa's hebben te gaan. Vertrouwen op het parlement zet geen zoden aan de dijk. Op straat, in de bedrijven en instellingen - daar wordt de strijd geleverd. Het Griekse volk laat zich daarin van de beste kant zien. Stakingen en demonstraties volgen elkaar in snel tempo op. De terreur van de politie krijgt de massa's er niet onder. De Grieken vechten voor hun bestaan, voor een toekomst voor de jeugd. Het politieke inzicht dat het hele kapitalistische systeem niet deugt, groeit en groeit. Ze verdienen de solidariteit van de werkende mensen in heel Europa. Hun strijd is onze strijd. We kunnen de Grieken ook helpen door de Nederlandse regering het vuur aan de schenen te leggen. De val van De Jager en Rutte zal ook in Athene met enthousiasme worden begroet.Neem een abonnement op de Rode Morgen: een jaarabonnement kost € 6,80, een steunabonnement € 11,35. Of neem een gratis proefabonnement van drie nummers (zonder verdere verplichtingen).
Stuur een e-mail naar redactie@rodemorgen.nl of bel: 010 4199054.

Geen opmerkingen: