zondag 25 maart 2012

Waarom wordt de grote criminaliteit in Nederland niet vervolgd? Hmmm?

Herman Bolhaar, het opperhoofd van het Openbaar Ministerie (OM), vertelt vandaag in het TV-programma Eva Jinek dat het OM de kleine criminaliteit wil gaan aanpakken, omdat die "de burger direct raakt". (de Volkskrant van vandaag).

Een normaal mens vraagt zich dan af of de grote criminaliteit dan geen ernstigere consequenties heeft voor de burgers. En als dat zo is, waarom dan niet?

Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden: er bestaat in Nederland nauwelijks grote criminaliteit, want die is - volgens ons onvolprezen "democratische" systeem - gelegaliseerd en wordt dus automatisch niet meer als criminaliteit beschouwd.Denk daarbij bijvoorbeeld aan de misdadige uitverkoop van nutsbedrijven (NS, PTT, energie- en waterleidingbedrijven, de zorgverzekering), de walgelijke vernietiging van de sociale zekerheid en de zorg.

En niet te vergeten de belastingontduiking belastingontwijking in het  belastingparadijs Nederland door middel van brievenbusfirma's (zie bijv. het programma Nederland belastingparadijs van Zembla van 18 oktober 2009 en het artikel Lage belasting lokt ook U2 in de Volkskrant van 31 juli 2006) of door allerlei belastingtruukjes van hare koninklijke Bea en haar familie (zie mijn artikel Nederland een republiek, nu meteen! van 11 september 2009).

Tja, dan blijft er niet veel meer te vervolgen dan de "kleine criminaliteit".Ik zal niet zeggen dat die dan maar ongestraft moet blijven, maar ik vraag me wel af hoeveel kleine criminaliteit niet voorkomen kan worden door de grote criminaliteit hardhandig en doeltreffend aan te pakken. Het zou me niets verwonderen als een deel van die kleine criminaliteit slechts het gevolg is van de manier waarop de grote criminaliteit "de burger direct raakt".

Wanneer dan ook nog eens een einde wordt gemaakt aan het neoliberalisme en het daardoor gestimuleerde individualisme, dan zal ook nog eens een aanzienlijk deel van de kleine criminaliteit verdwijnen, al vrees ik dat dat effect wat langer op zich zal laten wachten.

Misschien zal er na de val van het protofascistische régime van de huidige Wilders-bende een doortastende coalitie gevormd kunnen worden, die wél bereid is te werken aan een menselijke, menswaardige, sociale en solidaire samenleving.

Geen opmerkingen: