maandag 23 april 2012

Democratie in Spanje? Of: terugkeer van de dictatuur?

Nadat de Spaanse kiezers verleden jaar zo dom waren (maar is dat zó verschillend van de Nederlandse kiezers) om de postfascistische Partido Popular aan een absolute meerderheid te helpen in de Cortes, het Spaanse parlement, wordt het nog duidelijker dat het in Spanje alleen maar lijkt een democratie te zijn. Het is natuurlijk so-wie-so een veeg teken dat 36 jaar na de dood van de fascistische dictator Franco de schuldigen van zijn schrikbewind nog steeds niet alleen niet vervolgd zijn, maar velen hunner zelfs, voorzover als ze nog in leven zijn, belangrijke functies bekleden in het land.
Het is al eng dat de directeur van de RTVE (de Spaanse staatsomroep) door het parlement gekozen kan worden, maar de laatste tijd was daarvoor een tweederde meerderheid noodzakelijk. Dankzij de PP-meerderheid hebben de Franco-erfgenamen er nu voor gezorgd dat die directeur met slechts de absolute meerderheid (de helft + 1) van het parlement gekozen kan worden. Dit was trouwens voordien ook het geval, totdat de voormalige regering van de PSOE (sociaaldemocraten met een neoliberale agenda) de tweederde meerderheid invoerde, juist om de omroep onafhankelijker te maken van de overheid... (
De Morgen van 20 april 2012).

Om toch niet té gedeprimeerd te raken van alle ellende in de hedendaagse wereld, hierbij een door dictator Franco aangeboden uitspraakles Engels (waarvan hij zich echter niet bewust was). "Niet goed, geld terug!". Na de Spaanse tekst wordt het pas echt leuk!Geen opmerkingen: