maandag 7 maart 2022

Censuur: steeds minder vrijheid van meningsvorming.

Op 15 november 1974 sprak ik al mijn angst uit over de mogelijkheid van censuur op radio-ontvangst van verre radio- en TV-zenders.

Intussen zijn in Europa de meeste grote middengolf en langegolf-zenders (die met name na zonsondergang in grote delen van Europa ontvangen konden worden) verdwenen. Ook de grote internationale zenders, zoals de BBC World Service, Deutsche Welle, Österreichischer Rundfunk, Voice of Russia, en de ook in het buitenland erg populaire Radio Nederland Wereldomroep, verdwenen nagenoeg van de kortegolf, uitgezonderd de Voice of China, All India Radio en Radio Romania - en nog diverse Verenigdestaatse radiodominees. 

De FM-banden zijn intussen in Nederland zo ver volgeplempt met lokale, regionale en commerciële FM-zenders, dat Waalse, Vlaamse, Franse, Duitse en Britse zenders niet meer ontvangen kunnen worden (behalve in de grensprovincies), wat de noodzaak van door de staat opgelegde censuur bij voorbaat overbodig maakt.

Toen kwamen DAB en DAB+, die in de plaats zouden moeten komen van de FM. Fanatieke hobbyisten kunnen met speciale antennes nog wel DAB(+)-zenders van over de grens ontvangen, maar dat is bepaald  niet voldoende voor een vrije meningsvorming. Overigens heb ik sterk de indruk dat de meeste mensen alleen naar "de" radio aan hebben staan bij wijze van acoustisch behang. Veel radioluisteraars zijn er dus vermoedelijk niet meer over, maar vooral radiohoorders...

Er bestaat een ander digitaal systeem (DRM), dat op de Midden- en Kortegolf (helaas nog steeds experimenteel) wordt toegepast, en dat een enorm goed signaal over diverse duizenden kilometers mogelijk maakt, zoals bevestigd kan worden door mensen die DRM-uitzendingen van Radio New Zealand International of All India Radio gehoord hebben.
Vermoedelijk is DRM niet interessant voor régimes die de voorkeur geven aan bijgekleurd nieuws (zoals bij ons het NOS-journaal) en niet bang willen zijn dat het luisterpubliek erachter komt dat veel dingen in de buitenlanden heel anders worden beoordeeld.
Dit is een opname van een DRM-uitzending van Radio Kuweit, die ik in 2006 gemaakt heb.

Intussen is het in Rusland niet meer mogelijk om de website van de Britse BBC te bekijken, en ook niet die van de Verenigdestaatse propagandazender Radio Liberty (Radio Svoboda), waardoor het voor veel mensen nu niet meer mogelijk is om via die bronnen naar buitenlandse informatie in het Russisch te luisteren. De BBC heeft de Russische uitzendingen op de Kortegolf daarom weer opgepakt. (zie The Guardian van 4 maart 2022).

Lezers die ook wel eens wat anders willen horen dan de bijgekleurde en incomplete informatie van het NOS-Journaal en het RTL-nieuws, kunnen in ieder geval het TV-nieuws van de Belgische VRT bekijken. Momenteel is het in Nederland nog mogelijk om veel "radio"zenders via het internet te beluisteren, maar zodra de "regering" van dienst dat niet meer gewenst vindt, is die mogelijkheid erg eenvoudig te verhinderen, zoals ook in China FaceBook verboden is, en in Iran jaren geleden schotelantennes verboden werden.

Kortegolfzenders zijn, ook al zijn ze meestal niet op Europa gericht zijn, in Nederland nog steeds te ontvangen (zij het niet in het Nederlands, maar wel in bijv. Engels, Duits, Frans, Spaans). Een simpele 'wereldontvanger' (*) is daarvoor in de meeste gevallen niet geschikt, behalve voor de bovengenoemde zenders uit China en Roemenië. Zonder een speciale kortegolfontvanger te kopen, is het ook mogelijk via digitale (SDR)-radio's via het Internet te luisteren. Zie deze kaart voor een overzicht van deze ontvangers. De bediening daarvan vereist overigens wel wat gewenning, en helaas heb ik alleen een Engelstalige gebruiksaanwijzing gevonden.


BBC Radio 4 is trouwens in Nederland nog steeds te ontvangen op de Langegolf, 198 kHz, met uitgebreide nieuwsbulletins om 05:30 Britse tijd en verder meestal op het uur.

(*) De term 'wereldontvanger' is vooral misleidend. Het is beslist niet mogelijk met een dergelijk apparaat zenders van over de hele wereld te ontvangen. Of misschien wordt bedoeld dat ze overal op de wereld gebruikt kunnen worden?...

Geen opmerkingen: