donderdag 3 maart 2022

Het is goed dat Zelenski niet vlucht (RTL Nieuws)

RTL Nieuws wijdde enkele dagen geleden een stukje aan de Oekraïense president Zelenski die op zijn post blijft. Dat is goed voor de strijdbaarheid van het Oekraïense leger.

"Een leider die op de vlucht gaat doet de soldaten de moed in de schoenen zakken," stelt het artikel, en daarna wordt verwezen naar het verleden, toen "verschillende leiders hun land ontvlucht" waren, zoals in Afghanistan, waarna de Taliban snel kon binnenvallen.

Het is mij alleen niet duidelijk waarom daarbij verwezen moet worden naar Afghanistan. Ook 'onze eigen' koningin Wilhelmina wist niet hoe vlug ze in 1940 stiekem (zonder instemming van de Staten-Generaal, en dus onwettelijk) Nederland ontvluchtte, terwijl de Belgische koning gewoon op zijn post bleef. Ook de Deense koning bleef zitten en heeft er zelfs voor kunnen zorgen dat er door de nazi's maar enkele joden werden opgepakt, nadat hij zelf een jodenster ging dragen, een voorbeeld dat door veel Denen werd overgenomen.

Ook Willem A. heeft al blijk gegeven van zijn koninklijke vluchtbaarheid: toen op de Dam in Amsterdam op 4 mei 2010 iemand zijn keel schraapte, was hij (een van) de eerste(n) die uit de buurt probeerde(n) te komen...

Geen opmerkingen: