maandag 14 maart 2022

Wat wil Zelenski eigenlijk?

Ik zou denken (hopen) dat hij zich bezorgd maakt over de inwoners van Oekraïne, maar ik krijg steeds meer de indruk dat hij het gevoel heeft een heldhaftige rol te spelen in in een stoere film. Enkele dagen geleden gaf hij al te kennen dat hij liever heel Oekraïne (en dus ook de inwoners van het land) laat verwoesten, dan serieus te luisteren naar de eisen van Putin' (zie daarover mijn bericht van gisteren).

Nu (zie deze link bij het Brabants Dagblad van vandaag) lijkt hij weer de NAVO bang te willen maken door te stellen dat het maar "een kwestie van tijd" is tot er ook Russische raketten op NAVO-gebied terechtkomen. Dit is natuurlijk bedoeld om de NAVO zover te brengen dat die actief deel gaat nemen aan de oorlog, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een wereldwijde kernoorlog, dus tot een Mutually Assured Destruction ("MAD"), zoals die in het Engels genoemd wordt, een Wederzijds Gegarandeerde Vernietiging. 

Zelenski verwijst in zijn video-boodschap naar een Russische aanval op het "Internationaal Centrum voor Vredeshandhaving en Veiligheid", volgens eerdere berichten in Yaroviv bij Lviv, dus niet in Lviv, zoals Zelenski zegt. Hierbij zijn 35 "mensen" gedood en 134 verwond. De slachtoffers worden "mensen" genoemd, en niet "burgers", zoals bij andere aanvallen gebeurt. Het zouden dus best wel eens militairen geweest kunnen zijn, aangezien het gaat om een militair complex, waarbij onlangs (zoals ik gisteren diverse malen hoorde) zelfs nog NAVO-militairen een training verzorgd hebben.

Als Putin' dus de eis stelt dat de NAVO uit Oekraïne moet blijven, zou hij daarbij dus net zo goed kunnen verwijzen naar die NAVO-opleiders, en natuurlijk ook naar de wapens die door de NAVO aan Oekraïne worden verschaft. En dat terwijl ons maar steeds verzekerd wordt dat de NAVO Oekraïne niet meer als lid wil... Dat is niet meer dan een holle frase, wanneer ze desondanks het Oekraïense leger traint en voorziet van wapens.

Le Monde zegt vandaag over deze basis dat deze niet zomaar door de Russen gebombardeerd is, omdat deze "vanaf het uitbreken van de oorlog, gediend heeft [...] voor de levering van militaire uitrusting aan Oekraïne".
Sergei Riabkov (Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken) heeft in een TV-interview enkele uren voor de aanval gesteld: "Wij hebben de Verenigde Staten gewaarschuwd dat de door hen via een bepaald aantal landen georkestreerde levering van wapens niet alleen een gevaarlijke handeling is, maar ook een daad die de genoemde leveringen tot legitieme doelwitten maakt." Daarbij noemde hij in het bijzonder draagbare luchtverdedigingssystemen en antitank-raketsystemen.

Of de aanvallen gestaakt worden wanneer de NAVO zich volledig terugtrekt (dus ook de levering van wapentuig) uit Oekraïne, zou ik niet durven garanderen, maar het is mij wel duidelijk dat de aanval op Oekraïne in ieder geval zal doorgaan zolang als de NAVO zich op een of andere manier bemoeit met deze oorlog! En dat zolang in ieder geval Oekraïne verwoest blijft worden, en de bevolking uitgemoord.

Aanvulling:
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken (Dimitro Kuleba) heeft vandaag om 12:34 (meldt de Spaanse krant Público) getwitterd dat "iedereen die vreest betrokken te worden in een derde wereldoorlog, Kiev moet helpen in de strijd."
Voorwaar een vreemde logica!

Geen opmerkingen: