vrijdag 10 maart 2023

Lekker die e-auto's!

Liander, de club die sinds de door de EU opgelegde opdeling van electriciteitsleveranciers moet zorgen voor de distributie van electriciteit, en daar grof geld voor vraagt (lees: eist), waarschuwt dat we er op voorbereid moeten zijn dat we in "de komende jaren vaker last zullen hebben van knipperende lichten of zelfs stroomuitval" (zie RTLnieuws van gisteren). Dat past natuurlijk goed in de neoliberale traditie van "hogere prijzen, lagere service". Denk bijvoorbeeld aan het OV, dat eigenlijk steeds minder als Openbaar, maar als Onbetrouwbaar of Onbetaalbaar Vervoer moet worden opgevat. Of aan de in 2006 ingevoerde Zorgverziekeringswet, met steeds hogere premies en steeds hogere eigen bijdragen - en uiteraard steeds beperktere vergoedingen (tandarts, fysiotherapie, enz.).

Maar, die tekorten van electriciteit zijn uiteraard geen natuurverschijnsel, maar zijn het gevolg wellicht van slecht onderhoud van de infrastructuur, van de bouw van enorme datacentra van Micro$oft en anderen, al dan niet met vergunning (zie RTLnieuws van 28 februari dit jaar). Of komt het door al die electrische auto's, die o-zo groen zijn en geen uitstoot veroorzaken (in Nederland, althans, want bij de ontginning in buitenlanden van de benodigde grondstoffen [lithium, kobalt, ...] is het een heel andere verhaal. Maar... wat er in die buitenlanden uitgestoten wordt is uiteraard voor ons niet van belang, want dat is niet binnen de Nederlandse landsgrenzen).
Overigens, die electrische auto's zijn nogal gevoelig voor (zelf)ontbranding, en ik denk dat daarbij ook wel het een en ander aan rotzooi in de atmosfeer komt...

Het is duidelijk: al die door Liander gesignaleerde problemen horen gewoon bij de plannen voor het bouwen van nieuwe kerncentrales, en op deze manier moeten de tegenstanders van kernenergie monddood gemaakt worden. Overigens heb ik op 10 juli 2008 (derde alinea) al gewezen op het verband tussen electrische auto's en kernenergie!


Geen opmerkingen: