donderdag 29 december 2005

Cosmetica ongezond!

Het is natuurlijk al lang bekend dat de prijzen die gevraagd worden voor een onhandig vormgegeven flesje of potje met een vage vloeistof of vet met een kleurtje en een geurtje buitensporig zijn, maar als mensen zo gestoord zijn om hun geld aan die zooi te verspillen, hebben ze kennelijk te veel geld. Het is helaas wettelijk nog niet mogelijk hen te dwingen dit geld te besteden aan sociaal noodzakelijke doelen.

Na uitvoerig wetenschappelijk onderzoek door het gerenommeerde onderzoekinstituut IICC (Instituto de Investigación de Cuentos Chinos) uit Biesla is nu komen vast te staan dat het gebruik van cosmetica leidt tot ernstige spraakproblemen.

In de eerste fase van het onderzoek is vastgesteld dat spreken bij gebruikers leidt tot onnatuurlijk vertrekken van de mondspieren. Dit is overigens ook duidelijk waarneembaar bij TV-reclames, waarin (voornamelijk vrouwelijke) verlopen filmactrices reclame maken voor cosmetische producten. Nog niet is vastgesteld (dat vormt de -nog niet afgeronde- tweede fase van het onderzoek) of de onzinnigheid van de gedebuteerde teksten het gevolg is van het gebruik van de betreffende middelen of van het hoge humbug-gehalte van de opdrachtgevers.

In een derde fase, die pas over enige tijd kan worden begonnen, moet worden vastgesteld of het spraakvermogen en eventueel het denkvermogen na verloop van tijd helemaal wegvallen... (Informatie uit de Noticiero de Pacotilla van 28 december)

1 opmerking:

Anoniem zei

onafhankelijk onderzoek

Naast de conclusies uit het onderzoek in Biesla (door het IICC - Instituto de Investigación de Cuentos Chinos - "http://www.iicc.con/cosmet/stage1/report/conclusions.aspx") zijn er vrijwel identieke geluiden te horen in een rapport uit Nak-Sink ("http://h21.hani.co.kr/h21/re3650/" - vroeger werd de naam als Nang-Shing of Nag-Sing geschreven).

Alleen gaan de conclusies van Nak-Sink verder dan die van het IICC (maar dat heeft mogelijk te maken met de vorm van financiering): het Biesla-onderzoek is voor een deel bekostigd uit de p.r.-pot van een aantal kosmetika-produsenten, die afwilden van het gehijg in hun nek door milieu-aktivisten; de onderzoekers van Nak-Sink worden uit de Z.W.O.-fondsen van de Koreaanse Koepel-Universiteit betaald.

Tussenrapporten uit Nak-Sink (1997 en 2002) meldden al dat bleek dat veel- of frekwent gebruikers van kosmetika last krijgen van onwillekeurige spiervertrekkingen als zij (pogen te) spreken. Dat wordt nu (2005) door het IICC bevestigd.

In de engelstalige versie van de rapporten uit Nak-Sink rendered speechless, a review on cosmaholics (1997/2002/2005) is naast cosmaholics steeds sprake van cosmaddicts, beide termen worden als elkaars sinoniem gebruikt. Het zijn voornamelijk vrouwen (vanaf de leeftijd van 13 jaar) die vatbaar zijn voor cosmaholics. Het cosmaddicts-onderzoek loopt nog tot 2007, maar een verlenging van die looptijd zit er zeker in.

Nak-Sink (2005) meldt uit voortgezet onderzoek dat deze grimasserij na verloop van tijd een volledig kontinu proses wordt, meestal gaan daar twee tot drie jaar intensief gezichtspenselen aan vooraf (maar in sommige ekstreme gevallen was de spierkontrole in het gezicht al na drie maanden een prakties onherstelbaar autonoom patroon geworden), wat in eerste instantie door de omgeving welwillend wordt geaccepteerd.
Naarmate de gelaatstrekken echter heviger ontsierd worden (tijdens een normaal gesprek verandert het gezicht van het slachtoffer bijvoorbeeld plotseling in een angstaanjagend dodenmasker en komt de meest simpele zin als onverstaanbaar panies hees gepiep uit de mond die mogelijk voorheen aria's kon zingen) raken de cosmaddicts langzaam in een isolement, waaruit sommigen helaas slechts één uitweg zien.
Nog steeds niet uitputtend beantwoorde vragen zijn hoe besmetting plaatsvindt, welke stoffen daarvoor verantwoordelijk zijn, hoe het ziekteproses vertraagd, onderbroken, gestopt en opgeheven kan worden (kortom hoe genezen we de slachtoffers), en tenslotte hoe besmetting voorkomen kan worden. Die laatste vraag is natuurlijk wel al gedeeltelijk te beantwoorden, dat was zelfs al duidelijk voor het onderzoek werd opgezet.

[1] Gebruik geen of zo weinig mogelijk kosmetika, [2] bij zo min mogelijk gelegenheden, [3] vermijd als je opgemaakt bent openbare gelegenheden met [4] veel publiek en [5] ekstreme weersomstandigheden (een wolkenloze hemel bij ondergaande zon kwalifiseert al hoog) en [6] als je in het openbaar moet spreken oefen dat dan zeker tien keer voor de spiegel en [7] spreek nooit à l'improviste.
Naarmate je meer van die punten in acht neemt, verdwijnt de noodzaak om je te verstoppen onder/achter een laag kosmetiese troep. Hopelijk ervaar je dan de geneugten van het natuurlijke leven in zo'n uitgelezen mate, dat je je vaste uitgavenpatroon volledig kunt omgooien (weg met de dagelijkse bezoekjes aan Avons, Rocker, Hukbos, Rinsel, Sjannel, Doir, Lancum en hoe die 180 andere gekleurd-gegeurd-vetverpakkers ook mogen heten - de namen zijn enigszins gewijzigd ter voorkoming van rechtszaken).

Mocht jij op dit moment voldoen aan de omschrijving van wat een cosmaddict is ([1] je zonder make-up naakt voelen, [2] zonder schmink de deur niet uitgaan of andere mensen binnenlaten, [3] jezelf zónder kosmetiese toplaag lelijk als de hel vinden en mét miss universe) en je hebt nog géén last van trillende mondhoeken als je met of tegen onbekenden moet spreken, bedenk je dan geen moment, maar breng al die rommel naar de chemie-kar en hoop dat je niet tóch al te laat bent.

Als jij het idee hebt dat de ziekte op jou geen vat heeft, bekijk dan de filmpjes op de website van Nak-Sink ("http://h21.hani.co.kr/h21/re3650/stream/" - breedband is hierbij wel makkelijk, maar niet per se noodzakelijk). Ben je daarna nog niet overtuigd, dan moet je het zelf maar weten (maar het is wel handig om de polis van je ziektekostenverzekeraar na te lezen op "opzettelijk opgelopen [zelf geïnflikteerde] ziektes, kwalen, verwondingen en verminkingen", want als je daar niet voor/tegen verzekerd bent, raad ik je aan een goede aanvullende verzekering af te sluiten).

Negen van de tien keer leidt innerlijke schoonheid tot een vorm van uiterlijke schoonheid, en van jezelf verwachten dat je eruitziet als een fotomodel is onzin, want dan was je er wel een geweest - alsof dat zo'n feestelijk leven is.
Doe maar gewoon, dan doe je genoeg.