maandag 12 december 2005

Hoe betrouwbaar is de Spaanse Partido Popular? Helemaal niet!

Iedereen die de Spaanse politiek van de laatste 10 jaar of zo een beetje volgt (behalve natuurlijk de postfascisten, die nog steeds heimwee hebben naar het écht-fascistische régime van Franco) weet dat het régime van José María Aznar niet veel onderdeed voor zijn politieke verwekker, zij het dan met een democratisch sausje.

Veel van de zaken die zich nu in Nederland en elders in Europa voordoen, gebeurden in Spanje al eerder, waarbij de leugens een grote rol speelden - en nog steeds spelen.

Vandaag (eigenlijk gisteren) is daarvan weer een veelzeggend voorbeeld bekend geworden. Toen zo'n 2 jaar geleden het tankschip Prestige lek sloeg en voor de kust van Galicië voor een ware natuurramp zorgde, waarvan de plaatselijke bevolking nog steeds de bittere vruchten plukt, beweerde het régime van de Partido Popular dat na overleg met experts besloten was te proberen het schip zo ver mogelijk van de kust te verwijderen, om zo een eventuele ramp zoveel mogelijk te beperken.

Gisteren liet de radio-omroep SER opnamen horen van een gesprek tussen de directeur van de Spaanse Koopvaardij en het hoofd van de reddingsbrigade van 13 november 2002. Daaruit blijkt dat de Spaanse minister van Verkeer en Waterstaat al vanaf het eerste moment opdracht gegeven heeft het lekke schip zoveel mogelijk van de kust te verwijderen. Een transcriptie van het gesprek (en trouwens ook een opname) is te vinden op de site van de SER.
Dit is des te verwonderlijker omdat het régime pas op 14 november met experts gesproken heeft. Hierdoor dringt zich nog duidelijker de mening op dat de beslissing vooral een politieke beslissing was, wat overigens al vanaf het begin door veel échte experts en slachtoffers gezegd werd.

Desgevraagd verklaarde een woordvoerder (Ignacio Asarloa) van de Partido Popular (een half uur geleden gehoord op het nieuws van Radio Nacional de España) dat de opname "niets nieuws toevoegt": "Hoe slecht gaat het met de regering wanneer -terwijl er in het openbare debat kwesties van de hoogste voorrang spelen- de officiële propaganda probeert ervoor te zorgen dat we spreken over kwesties van twee jaar geleden."

De vicepresident van de Xunta (de autonome deelregering) van Galicië verklaarde dat met dit geluidsdocument wordt aangetoond wat altijd al gezegd is, dat "er politieke, en niet technische, beslissingen werden genomen, die tegen de belangen van Galicië in gingen".

Geen opmerkingen: