zaterdag 5 januari 2008

Nederland een rechtsstaat?

De drie, op 31 december 2007 in Rotterdam aangehouden en ingesloten, verdachten (zie mijn artikel Rechtsstaat? Of: wat ze in België kunnen, kunnen wij ook... van 2 januari) moeten nog minstens twee weken in hechtenis blijven, omdat ze worden 'verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag', ofschoon -volgens het Openbaar Ministerie- "niet bekend is of er een mogelijk doelwit van de actie was". Ze waren van plan een 'ontploffing teweeg te brengen', maar bij huiszoekingen zijn geen explosieven of wapens gevonden, alleen "correspondentie, gegevensdragers en materiaal, waarover in het kader van het onderzoek nog niets gezegd kan worden". (de Volkskrant gisteren)

Wat hebben we dus: drie mannen die iets wilden laten knallen... Volgens mij was minstens half Nederland dat van plan, zoals ik in de nacht van 31 december op 1 januari zelf heb kunnen waarnemen. Wapens of explosieven zijn er niet gevonden, dus op die basis zou bijna de hele Nederlandse bevolking kunnen worden gearresteerd. Ook de gevonden correspondentie en gegevensdragers lijken mij op zich vooralsnog geen stevige basis voor enigerlei verdenking, evenmin als "materiaal, waarover [...] niets gezegd kan worden".

Voorlopig gaat het hier dus nog steeds om mensen die onschuldig zijn (in strafrechtelijke zin), maar als ze over twee weken worden vrijgelaten (ik wil er niet aan denken dat ze nog langer vastgehouden worden zonder tenminste een aanklacht) blijft in het volksgeheugen alleen de gedachte over dat er op 31 december weer een aanslag voorkomen is...

En als er dan maar genoeg mensen overtuigd zijn dat er een 'terreurdreiging' bestaat, kan die -al dan niet bestaande- dreiging gebruikt worden om onze rechten weer verder uit te hollen.

Zo heeft de rechter gisteren besloten dat politie-agenten, die ambassades bewaken, vandaag niet mogen staken ter ondersteuning van hun CAO-eisen. De actie zou volgens de rechter 'kunnen leiden tot onveilige situaties voor de ambassades en hun personeel'. (de Volkskrant gisteren)

De advocaat van de politieregio Haaglanden en de Staat had betoogd dat 'de dreiging van een mogelijke aanslag op de ambassades [...] zwaarder weegt dan het recht om te staken'. (de Volkskrant gisteren)

Geen opmerkingen: