maandag 4 mei 2009

Dodenherdenking... Mooi! Maar, waarom eigenlijk?

Het is natuurlijk hartstikke goed om te denken aan al die mensen die in de loop der tijden door en tijdens oorlogen vermoord zijn, al vind ik één keer per jaar (op 4 mei) toch wel een beetje erg mager.

Al dat geherdenk heeft echter maar weinig zin, wanneer er nog steeds oorlogen gevoerd blijven worden, sommige met directe steun van het Nederlandse leger (zoals in Afghanistan), andere met indirecte ("politieke") steun (zoals in Irak), of in het kader van NAVO-oorlogshandelingen (denk maar aan de oorlog in het voormalige Joegoslavië, Srebrenica), of zelfs door het leveren of doorvoeren van wapens (zoals naar Israel), in plaats van de gepleegde oorlogsmisdaden te veroordelen.

Ik heb nog niet gehoord wat haar koninklijke Bea zodadelijk voor fraaie woorden te berde zal brengen, maar de enige juiste belofte zal er ongetwijfeld niet bij zijn. En toch zou het zo gemakkelijk zijn om te zeggen, dat de Nederlandse overheid heeft besloten om met onmiddellijke ingang de Nederlandse deelname aan welke oorlogen dan ook te beëindigen en nooit meer (tenzij eventueel defensief) aan oorlogen deel te nemen.

1 opmerking:

Wim Wejes zei

Tja,

wat mij ook vreemd aandoet als ik het programma zie, is dat er verschillende kransen worden gelegd, voor verschillende groepen gestorvenen. Is er verschil in de dood? Is er een soort status waarbij de een zijn (of haar natuurlijk) dood eervoller (of meer te betreuren of zo iets) is dan de ander zijn dood?

Ik blijf het vreemd vinden. Maar tijdens het kijken was mijn voornaamste gedachte, dat die JSF er dus wel zal komen en dat er de eerste 2000 jaar wel niks zal veranderen.