maandag 18 mei 2009

Grote bek van Hillary Clinton om eigen verantwoordelijkheden te overschreeuwen?

Nadat eerder deze maand een onbeschofte Verenigdestater (de Mormoonse alleluya-fanaat John Yettaw) op slinkse wijze was binnengedrongen in de woning van de Burmaanse Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, zal zij voor de rechter geleid worden. Zij bevond zich namelijk (nadat haar partij in 1990 bij verkiezingen een grote overwinning had behaald) in haar woning onder huisarrest en mocht zonder toestemming van de overheid niemand ontvangen. Het feit dat zij de indringer niet had uitgenodigd, was niet voldoende om haar vrij te pleiten van verantwoordelijkheid voor het ongewenste bezoek.

Intussen heeft o.a. Hillary Clinton, de Verenigdestaatse minister van buitenlandse zaken, haar onmiddellijke vrijlating geëist. (BBC News, 15 mei).

Het klinkt natuurlijk geweldig om dit soort eisen te stellen, maar misschien zou het Clinton wel passen haar eisen een beetje te dempen en eerst eens werk te maken van alle mensen die in de Verenigde Staten (en daarbuiten) in allerlei al dan niet geheime gevangenissen opgesloten zitten en daar al jaren aan martelingen en vernederingen onderworpen zijn, in veel gevallen zonder dat ze zelfs in staat van beschuldiging gesteld zijn.
Of zou het de bedoeling zijn dat we door haar geëis over het hoofd zien dat Obama zijn belofte om het concentratiekamp in Guantánamo te sluiten niet gehouden heeft?

Geen opmerkingen: