vrijdag 1 mei 2009

En dan nu Iran uithongeren?

De Verenigdestaatse minister van oorlog, Robert Gates (door Obama naadloos overgenomen van zijn voorganger, George W. Bush) heeft verklaard dat het geen goede optie is om Iran met militair geweld te dwingen zijn kernprogramma te beƫindigen. Volgens hem zijn sancties zinniger. (Jerusalem Post, gisteren).

Om te beginnen is het natuurlijk absurd, dat het enige land dat ooit kernwapens tegen een ander land gebruikt heeft (op Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945, terwijl Japan op dat moment in feite de oorlog al verloren had) een ander land meent te mogen verbieden kernenergie te ontwikkelen, omdat dat land daardoor de mogelijkheid zou hebben om kernwapens te produceren.

Maar afgezien daarvan, schijnt het oorlogsminister Gates geen bal te interesseren dat door een dergelijke boycot het weer (net zoals in de jaren 1990 tegen Irak) de gewone bevolking zal treffen en daardoor duizenden doden zal veroorzaken.

Wat mij betreft wordt het hoog tijd dat de hele wereld de Verenigde Staten economische sancties oplegt. Dat is natuurlijk wel vervelend voor de gewone Verenigdestaatse bevolking, maar die heeft het ook al jaren behoorlijk slecht en volgens de wetgeving van de VS heeft die bevolking in ieder geval theoretisch de mogelijk voor een andere regering te kiezen, waardoor ze het zelf in de hand heeft om de sancties te laten eindigen door een menselijke regering te kiezen.

Iedereen kan daar zelf al mee beginnen door Verenigdestaatse producten en bedrijven te boycotten (McDonald's, Chrysler, Pepsi Cola, Disney-parken, om er maar een paar te noemen) en door niet naar de Verenigde Staten op vacantie te gaan.

1 opmerking:

Wim Wejes zei

Het zijn bange mensen daar in (de regering van) de US of A, dat is duidelijk.

Het is interessant dat de VS altijd voorkeur hebben voor de methode van vernietiging van vermeende vijanden: In de natuur vindt men wel slimmere alternatieven.

1] je kan vriendjes worden met de vermeende vijand; cadeautjes geven; de handel stimuleren etc. Zie de vogeltjes die het gebit van de krokodil reinigen... hoewel dat misschien geen goed voorbeeld is; die lijken meer vazallen.

2] Je kan proberen het land te kopen: dat is goedkoper en op lange termijn effectiever dan het tot vijand te maken. Als we Nederland zouden verkopen zou elke Nederlander miljonair zijn! dat zou velen, zo niet allen, tot tevredenheid stemmen, zo vermoed ik. Alleen al de haven van Rotterdam, poort naar Europa, lijkt me zeer begerenswaardig!

3] als je bang bent voor een aanval: doe dan als de egel of de skunk (stinkdier, of ulk = bunzing) zodat niemand je wil hebben wegens stekels of stank. Goedkoper en effectiever dan al dat gedoe met atomen en om hulp soebatten bij je vermeende medestanders.

Maar wat kan men verwachten van een land dat door de Pilgrim Fathers, vluchtelingen die er heen gingen omdat ze in Duitsland werden vervolgd om hun geloof, werd bevolkt? Die vluchtelingen kunnen nu echt nergens meer heen, en wat doe je dan? Een kat in het nauw maakt rare sprongen...
Maar wat vinden die afstammelingen nu Amerikaans aan Amerika? Thanksgiving day van die pilgrim fathers? Appeltaart? De Kerstman? Wat verdedigen ze toch? Het recht op beroerde gezondheidzorg? Het recht om als kleine ondernemer onverzekerd te zijn omdat de premies je de kop kosten?

Inderdaad, het lijkt me beter de USA voor een paar jaar te negeren. Boycotten dus. Wie wil er nu een Chrysler? Die net als de Saab een oubollig produkt uit de oertijd is? Hoewel de geschiedenis van de Ierse boer genaamd Boycott ook niet hoopvol stemt...

sterkte,
Wim Wejes