zondag 16 mei 2010

Over welke democratie hebben we het eigenlijk?

door Guillermo Nova (La República, 15 mei 2010)

Toen ik naar school ging hadden we bij het vak Geschiedenis van Spanje -waarom weet ik niet- nooit tijd om te Burgeroorlog en de dictatuur van Franco uit te leggen. De vreemde situatie deed zich voor dat we de laatste dagen van het schooljaar verheerlijkende lessen kregen over de voorbeeldige overgang naar de democratie en over het belang van koning Juan Carlos in ons leven. We kregen echter nooit te horen hoe we van een republiek overgegaan waren naar een monarchie: veertig jaar zwarte geschiedenis werden overgeslagen.


De beslissing van de "Algemene Raad van de Rechterlijke Macht" om het rechter Baltasar Garzón onmogelijk te maken de misdaden van de Franco-dictatuur te onderzoeken is een uitstekende geschiedenisles, over wat er in al die tijd in ons land gebeurd is; over wie de oorlog gewonnen hebben; over het waarom van het politieke tweepartijenstelsel; over hoe de economische fortuinen vergaard werden van onze huidige voorbeeldige ondernemers; over hoe het komt dat de diplomaten kinderen en kleinkinderen van dezelfde mensen zijn; over waarom Franco in zijn bed gestorven is, nadat hij alles stevig beklonken en vastgelegd had. Nu heb ik helemaal begrepen waarom we daar op school nooit aan toekwamen.


Er komen echter ook nieuwe vragen in me op: als de misdaden van het terrorisme niet veroordeeld worden, hoe zat het dan met de
moorden op de advocaten in Atocha? Waarom wordt de Falange Española niet verboden? Wat gebeurt er ten aanzien van de 300.000 kinderen die tijdens de Franco-dictatuur van hun moeders afgenomen werden? Als we de processen van Nürnberg tegen de nazi-beulen als voorbeeld nemen, kunnen we dan in Spanje de misdaden tegen de mensheid laten verjaren? Zullen we nooit te weten komen langs welke landweg onze verdwenen familieleden begraven liggen? Zal rechter Varela, nadat hij zijn rekening met Garzón vereffend heeft, even veel belang hechten aan de vervolging van de drugshandelaars, terroristen en dictators?

Maar vooral vraag ik me af, over welke democratie we het in Spanje eigenlijk hebben...

Geen opmerkingen: