woensdag 29 januari 2014

Arme Elizabeth!

De Britse koningin is haar laatste oortje aan het opsnoepen, al is het dan ook een oortje van een miljoen pond (zeggen ze) (de Volkskrant, vandaag). Ze laat nu uitzoeken hoe ze aan wat meer geld kan komen.

Ik herinner me uit een artikel in deze krant (van jaren geleden) studentes die hun studie betaalden met werk als escort girls ofzo. Het zal natuurlijk wel niet toelaatbaar zijn om bij een door god uitverkoren persoon aan iets dergelijks te denken (bevriende staatshoofden enzo - ofschoon ik geen vriendschappelijke gevoelens voor haar koester, en dat is ongetwijfeld wederzijds), dus dat doe ik dan ook maar niet.

Misschien kan Elizabeth dezelfde truuk uithalen als Juliana indertijd (1971?): alle paleizen -die uiteraard al eigendom waren van de staat- aan de staat verkopen en gratis bruikleen eisen voor haar en haar nageslacht. Of zijn de Britse paleizen al van de staat en woont ze daar al gratis?

En anders kan ze misschien leuke akwarelletjes maken (dat deed de vrouw van Eelco Brinkman ook, en die heeft er dankzij het Libelle-circuit een leuke omzet uitgehaald), of zich laten onderhouden door haar zoon? Die heb ik nog nooit horen klagen over geldtekorten.

Het is toch wel droevig met die gekroonde hoofden. Eind vorig jaar klaagde de Belgische ex-koning (zie bijv De Standaard van 7 november 2013) ook al dat hij te weinig geld had voor de verwarming van zijn onderkomen, en ook kon hij zijn verblijven in het buitenland niet meer betalen. En dan moet hij voortaan ook nog BTW en accijnzen betalen en (gedeeltelijk) inkomstenbelasting...

Hier in Nederland zal zoiets niet zo snel gebeuren, want het Nederlandse régime wil de zogenaamde Oranjes alleen maar ter wille zijn: snoepreisjes naar de Olympische Brood-en-Spelen, privé-reisjes met de regerings-Fokker om schoentjes te kopen in Milaan of om te gaan après-skiën in Ljech (of hoe dat daar dan ook heet). Zelfs als Hare Koninklijke Beatrix een niet-gewenst bezoek wil afleggen bij een dictator levert dat alleen maar wat vaag gemompel op van "Den Haag" (NRC, 18 november 2011).
Kennelijk hebben "onze" koning en zijn vrouw (in íeder geval tot voor kort) geen financiële problemen; zij hebben in elk geval genoeg geld tot hun beschikking om het in Argentinië grootschalig over de balk te gooien (zie daarover o.a. mijn artikelen Wat deed Máxima in Argentinië?  van 2 mei 2008, en Willem A in Bariloche... van 14 februari 2009).

Geen opmerkingen: