zaterdag 25 januari 2014

Dus toch niet door het drinkwater...

Ik heb me vaak (en al jarenlang) afgevraagd waarom het Nederlandse volk zo met zich laat sollen. De Roverheid kan doen wat ze wil, de meeste Nederlanders laten zich gewoon gewillig uitpersen, zuchten een keer (en misschien maken ze zich in de kroeg nog eens kwaad), maar verder kom je in Nederland maar zelden een staking of andere actie tegen die werkelijk effect heeft. En als er als eens opgeroepen wordt tot een demonstratie, bijvoorbeeld tegen de walgelijke manier waarop de Haagse Bluffers de gevolgen van de witteboordencriminaliteit van de banken afwentelt op de slachtoffers (de arbeiders die hun werk kwijt raken omdat het bedrijfsleven zich alleen druk maakt om het dividend van de aandeelhouders en de winst van de directeuren) dan mag je al blij zijn als er enkele honderden mensen komen opdagen - maar dan moet het wel mooi weer zijn! Bijna niemand maakt zich in Nederland ook druk over de spionage van de NSA, CIA, maar ook de Nederlandse Roverheid (zie bijv. Webwereld van 30 october 2012), onder het motto "als je niks te verbergen hebt, hoef je ook nergens bang voor te zijn". Er zijn dus kennelijk nog steeds mensen die nooit gehoord hebben over de talrijke gerechtelijke dwalingen, ook in Nederland!

In andere landen (Spanje, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, België) zijn mensen niet zo bang om voor hun alleszins redelijke belangen op te komen. Bedrijfsbezettingen, kopersstakingen, grootscheepse Occupy-kampen zijn er aan de orde van de dag, en de neoliberale régimes in die landen hebben er een dagtaak aan om te bedenken hoe ze zich uit hun wanbeleid kunnen praten (en de rest laten ze dan over aan hun gecontroleerde pers).

Eerst dacht ik dat het kwam omdat de Nederlanders zo benieuwd waren wie de 1348e aflevering van Idols zou winnen, of wie er nu weer met iemand anders zou rotzooien in «Goede Tijden, Slechte Tijden», of misschien of er in het TV-journaal misschien een traantje te zien zou zijn in het linker- of rechteroog van Máxima.

Toen vroeg ik me af of het misschien kwam omdat er steeds meer medicijnresten in het drinkwater terechtkomen (zie de Volkskrant van 26 augustus 2013). En als er meer medicijnresten in het drinkwater zitten, dan ongetwijfeld ook resten van cocaïne, heroïne en anders afstompende middelen.

Nee, dat kan het dus ook niet zijn, want Jeroen Koch citeert in Koning Willem I 1772-1843 Willem Daendels, die na de "Postenoorlog" betreurde dat 'de Hollanders te tam en te mat [waren] voor de revolutie'. Ik veronderstel dat er toen nog geen sprake was van medicijnen (of drugs) in het drinkwater (voorzover als de burgers toen al toegang hadden tot drinkwater), en televisie bestond toen in ieder geval beslist nog niet.

Ik kan nu alleen nog maar bedenken dat de dominees en pastoors de Nederlandse burgers zo streng geïndoctrineerd hebben dat ze simpelweg berustten in welk onrecht dan ook. Immers, hoe eerder ze stierven en hoe meer ze in hun aardse leven te lijden hadden gehad, des te sneller zouden ze hun eeuwige compensatie kunnen ontvangen van hun god.

De sufheid van het Nederlandse volk in zijn algemeenheid moet dus genetisch zijn. Nadat de greep van dominees en pastoors op de bijgelovige massa verminderd was, kostte het deze zelfde massa dan ook kennelijk weinig moeite om te blijven berusten en zich te verontschuldigen omdat ze toch wérkelijk die belangrijke foebbalwedstrijd niet konden missen, of de Tour de France, (of welke beeldvulling dan ook).

1 opmerking:

Willem Wejes zei

Beste Dwarslezer, ik vermoed dat er in de tijd van Daendels zeker in de steden alleen maar bier werd gedronken, want van het water werd je ziek. Maar of bier een drug is, daar zullen de meningen over verschillen...